NKÚ: Dotace pomáhají k ochraně památek, u některých projektů se nestihnou dočerpat

Dotace, které rozdělovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) z Integrovaného regionálního operačního programu na záchranu památek v Česku, přispěly podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) k ochraně českého kulturního dědictví. V nastavení programu ale zjistil určité nedostatky, které se týkaly například vyhodnocování dopadů rozdělených peněz nebo termínů pro hodnocení projektů. U devíti projektů pak hrozí to, že se nepodaří vyčerpat půlmiliardovou podporu, informoval dnes v tiskové zprávě NKÚ.

MMR ocenilo, že NKÚ neshledal žádná závažná porušení právních předpisů. Vzhledem k problémům se stavebními pracemi kvůli nedostatku pracovníků a materiálů se Česko snaží podle náměstka ministra pro místní rozvoj Zdeňka Semoráda vyjednat spolu s dalšími členskými státy mimo jiné prodloužení období pro čerpání peněz. MMR zároveň zpracovalo metodické postupy, které by měly pomoci příjemcům dotací, kteří by se mohli dostat do časové tísně, tak aby nemuseli odstupovat od realizace celých projektů, sdělili dnes ČTK zástupci MMR.

Ministerstvo rozdělilo v letech 2014 až 2020 z operačního programu přes 7,1 miliardy korun na 119 projektů, které se týkaly 105 památek. Koncem loňského roku bylo dokončeno 45 projektů a proplaceno na ně bylo 3,8 miliardy korun. Průměrná doba trvání projektu byla podle NKÚ čtyři a půl roku.

U devíti projektů ale nebyly v době kontroly uzavřeny smlouvy na stavební a restaurátorské práce, přitom projekty měly být dokončeny nejpozději 31. prosince 2023. Existuje tak riziko, že se u nich nepodaří dočerpat téměř půlmiliardovou podporu, uvedli kontroloři. „Inicioval jsem snahu nejpostiženějších členských států EU, abychom apelovali na Evropskou komisi, že je nutné upravit pravidla směrem k flexibilnějšímu využití evropských dotací pro naše členské státy. Aktuální krize dopadá i na příjemce, kteří své projekty realizují v prostředí přerušených dodavatelských řetězců, nedostatku stavebních materiálů i pracovních sil, takže je pro řadu z nich těžké projekty dokončit ve stanoveném termínu,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Z kontroly NKÚ rovněž vyplynulo, že MMR například stanovilo nereálnou lhůtu pro hodnocení formálních náležitostí žádostí o podporu, takže se zpožďovalo v průměru o deset, respektive 41 pracovních dnů. Ministerstvo podle úřadu také nedostatečně nastavilo ukazatel pro měření skutečných přínosů podpory. Tím byl počet návštěv památek zpřístupněných za vstupné. Tento ukazatel ale nemonitoruje vývoj návštěvnosti podpořených památek a nebylo možné změřit ani dopad na regionální zaměstnanost a konkurenceschopnost, protože v době kontroly nemělo MMR nastaveny potřebné ukazatele, vyplynulo z kontroly NKÚ.

MMR doplnilo, že pro období 2021 až 2027 vyjednalo pro oblast kulturního dědictví a cestovního ruchu téměř devět miliard korun, z toho 3,5 miliardy Kč bude určeno opět na národní kulturní památky a památky UNESCO.

Sdílet tento příspěvek