Jednostranné zrušení severoirského protokolu by podle Sinn Féin bylo špatné

Jednostranné zrušení části brexitové dohody s Evropskou unií týkající se Severního Irska by bylo špatné. Britskému premiérovi Borisi Johnsonovi to dnes v Belfastu podle agentury Reuters řekla předsedkyně strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová. Johnson dnes zopakoval hrozby, že poruší takzvaný severoirský protokol, pokud EU neprokáže větší flexibilitu při jednáních o obchodních pravidlech pro tento britský region, kde žije 1,9 milionu obyvatel.

Johnson tvrdí, že EU musí učinit ústupky ohledně dohody, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto regionem a Irskou republikou, aby na svou stranu získala Demokratickou unionistickou stranu (DUP). Unionisté totiž kvůli protokolu momentálně blokují vznik nové vlády v Severním Irsku.

Po nedávných volbách je nejsilnější stranou v Severním Irsku právě republikánská Sinn Féin, která si přeje spojení Severního Irska a Irské republiky a s protokolem nemá problém. DUP, která chce, aby Severní Irsko zůstalo součástí Británie, ale odmítla se Sinn Féin vstoupit do koalice a tlačí na britskou vládu, aby zrušila platnost protokolu.

McDonaldová uvedla, že Johnson jí nebyl schopen vysvětlit podrobnosti navrhovaného zákona, který by zrušil části severoirského protokolu. „Od britského premiéra jsme skutečně nedostali žádnou přímou odpověď,“ uvedla šéfka katolické republikánské strany. Dnešní schůzku, kde Johnsonovi řekla, že jeho záměr je špatný, proto označila za „poměrně tvrdou“.

Johnson souhlasil s protokolem v roce 2019, aby Británie mohla opustit jednotný trh EU a celní unii, aniž by byly znovu zavedeny kontroly na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Zároveň ale region částečně ztratil dosavadní pevná pouta se zbytkem Británie, protože některé zboží putující mezi oběma částmi ostrovní země nyní podléhá kontrolám, což popudilo mnoho unionistů.

Johnson dnes v regionálním listu Belfast Telegraph napsal, že reforma protokolu je pro Severní Irsko nezbytná. Evropská unie změny v protokolu odmítá. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič minulý týden zdůraznil, že řešení situace je možné najít i bez změn v textu dohody.

Šéf Evropské rady Charles Michel dnes vyzval Británii, aby pokračovala ve společné diskusi s EU a jednostranně dohodu nerušila. „Jakýkoli jednostranný krok Británie ohledně protokolu, který by podkopal její mezinárodněprávní závazky, není (zjevně) vítán, tím spíše v této složité geopolitické době,“ uvedl na twitteru.

Předseda DUP Jeffrey Donaldson vyjádřil naději, že vláda udělá správnou věc a pomůže obnovit konsensus v Severním Irsku.

Podle Irska mohou Evropská unie a Británie stále dosáhnout kompromisu, který by protokol zachoval, britská vláda ale musí být ochotná znovu zahájit jednání. Uvedl to dnes irský ministr zahraničí Simon Coveney.

„Musíme se vrátit do fáze dialogu, kompromisu a partnerství. Pokud tak učiníme, myslím, že můžeme během několika příštích týdnů vyřešit mnoho těchto otázek,“ řekl Coveney. Odmítl spekulovat o odvetných krocích EU, kdyby Británie dohodu porušila. Britská vláda ale podle něj dobře chápe, k čemu by sedmadvacítku donutila.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek