Proč ECB špatně odhadla vývoj inflace?

Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc zveřejnila zprávu, ve které analyzovala současný prudký nárůst inflace. Autoři zprávy se soustředili také na to, proč pracovníci centrální banky růst v začátcích podcenili. Podle výsledků to bylo zejména kvůli výjimečnému vývoji cen energií a problémech v dodavatelských řetězcích.

I přes vypuknutí pandemie covidu-19 se v roce 2020 Evropské centrální bance podařilo předpovídat míru inflace poměrně přesně. Rok 2021 nicméně v tomto směru přinesl výraznější rozdíly mezi přepokládanou a skutečnou výši inflace.

Minulý rok přinesl neočekávaný vývoj cen energií a mezery v zásobování. Na výši inflace se promítlo také zrušení pandemických restriktivních opatření. V roce 2022 byla inflace nejvíce ovlivněna ruskou invazí na Ukrajinu, zejména potom dalším nárůstem ceny energetických komodit.

Nepředvídatelné faktory jako kolísavé cenové pohyby energetických komodit, nejistota spojená s válkou na Ukrajině a znovuotevření ekonomik po zrušení pandemických restrikcí budou i nadále ovlivňovat světovou ekonomiku. I na inflačními výhledy by se proto mělo nahlížet s větší flexibilitou.

V dubnu inflace v České republice zrychlila na 14,2 procent, je tak nejvyšší od roku 1993. V eurozóně tvoří 7,5 procent, jedná se o rekord od zavedení eura před dvaceti lety.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek