Oslavy Dne Evropy na Střeleckém ostrově

Den Evropy se tento rok vrací opět na Střelecký ostrov v Praze. Letošní akce je současně oslavou 18 let členství České republiky v Evropské unii a připomínkou blížícího se předsednictví ČR v Radě EU.

Den Evropy je připomínkou výročí Schumanovy deklarace z 9. května 1950 – ambiciózního plánu, který měl vést na základě spolupráce mezi evropskými státy k překonání poválečné krize. Hodnoty, které umožnily vznik EU, jsou stále aktuální. V souvislosti s vojenskou agresí Ruska vůči Ukrajině je letošní Den Evropy rovněž důležitým momentem potvrzujícím jednotu Evropy v otázce zajištění míru a poskytnutí podpory Evropanům po celém světě.

Den Evropy se v pondělí 9. května po dvou letech pandemie opět vrací na Střelecký ostrov v Praze.

Program začne ve 13.00 hod. a potrvá do 22.00 hod. Jeho tradiční součástí jsou vystoupení umělců, besedy či workshopy k aktuálním otázkám – letos i na téma Ukrajina. Účastníci akce mohou rovněž Ukrajinu finančně podpořit prostřednictvím sbírky společnosti Člověk v tísni. Během odpoledne bude možné zprostředkovaně navštívit celou řadu zemí – prezentovat je budou infostánky přítomných velvyslanectví. Společný stánek Evropského parlamentu a Evropské komise nabídne různé soutěže o hodnotné ceny, včetně vstupenek na festival Colours of Ostrava, společně zasadíme Strom Evropy. V 17.00 hod. začne speciální vydání debaty „Café Evropa“ na téma „18 let Česka v EU – Jak dospělo naše členství v Evropské unii?“. Hosty debaty organizované ve spolupráci Kanceláře Evropského parlamentu v ČR, Zastoupení Evropské komise v ČR a Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM budou Štěpán Černý, náměstek pro řízení sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR, poslanci Evropského parlamentu Luděk Niedermayer (TOP 09/EPP) a Mikuláš Peksa (Piráti/Greens) a Aneta Zachová, šéfredaktorka serveru Euractiv.cz. V 18.20 hod. začne hudební program. Během večera vystoupí kapely Moonlight Breakfast, Amusement Park a 7krát3. Vstup je zdarma.

Zroj: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek