Zelenskyj v Kyjevě přijal šéfa německé opozice Merze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera v Kyjevě přijal šéfa německé opozice Friedricha Merze. Agentura DPA to označila za překvapivé. Merz, předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU), je prvním německým vysoce postaveným politikem, který se do Kyjeva vypravil od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Merz po setkání se Zelenským na twitteru poděkoval „za srdečné přijetí a za co do atmosféry i obsahu mimořádně zdařilý rozhovor“. Merz Ukrajinu ujistil, že má plnou solidaritu Německa.

Signál německé vládě

DPA poznamenala, že schůzka Zelenského se šéfem německé opozice je z protokolárního hlediska velmi neobvyklá a může znamenat signál z Kyjeva vůči spolkové vládě tvořené sociálními demokraty, Zelenými a liberály.

Zájem o setkání se Zelenským v Kyjevě měl už dříve německý prezident Frank-Walter Steinmeier, což ale Ukrajina odmítla kvůli politice, kterou sociální demokrat Steinmeier vůči Rusku dříve zastával. Čelní němečtí politici se dlouhodobě snažili mít s Ruskem dobré vztahy, zejména s ohledem na německé ekonomické zájmy. Steinmeierovo odmítnutí je také důvodem, proč Kyjev zatím nenavštíví německý kancléř Olaf Scholz. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková (Zelení) v Kyjevě byla krátce před začátkem války, Zelenskyj ji tehdy nepřijal. Do ukrajinské metropole se podle DPA brzy chystá znovu.

Ukrajinské vedení kabinetu kancléře Scholze vyčítá přílišnou zdrženlivost při dodávkách zbraní na Ukrajinu. Berlín se zdráhal přenechat ukrajinské armádě čelící ruské převaze těžké zbraně, tento postoj ale Scholzova vláda přehodnotila.

Vysoké osobní riziko

Merz na konci března řekl ČTK, že si velmi cení premiérů Česka, Polska a Slovinska za jejich cestu do tehdy obleženého Kyjeva za prezidentem Zelenským. Také řekl, že takovou návštěvu neplánuje, neboť by u něj jako u šéfa německé opozice vyvstalo podezření z vlastní propagace.

„Pokud jde o doporučení ostatním představitelům EU či státům EU, tak upřímně řečeno, každý se musí rozhodnout sám, protože to je spojeno se skutečně vysokým osobním rizikem,“ řekl na otázku ČTK, zda od dalších evropských činitelů očekává zopakování ukrajinské mise po vzoru českého premiéra Petra Fialy a jeho protějšků z Polska a Slovinska Mateusze Morawieckého a Janeze Janši.

Od té doby Kyjev navštívila řada západních činitelů včetně šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, předsedy Evropské rady Charlese Michela nebo amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek