Národní program reforem ČR 2022: Opatření vlády nejen v kontextu války na Ukrajině

Dne 27. dubna 2022 schválila vláda Národní program reforem ČR (NPR) 2022. NPR je každoročně připravovaný dokument v rámci každoročního cyklu koordinace hospodářských politik EU, tzv. Evropského semestru. Obsahuje reformy a investice, které vláda plánuje uskutečnit v nadcházejících přibližně 12 měsících. V NPR jsou popsána opatření, která naplňují národní a evropské priority, mj. v oblastech zelené a digitální transformace. V letošním roce pak probíhaly přípravy NPR zejména v kontextu obnovy po pandemii COVID-19 a vojenského konfliktu na Ukrajině a s ním spojené uprchlické krize.

Řešení sociálních a energetických dopadů konfliktu na Ukrajině

V reakci na konflikt na Ukrajině se klíčovými prioritami letošního NPR stala především opatření v oblastech zajištění efektivních sociálních, vzdělávacích či zdravotnických služeb či řešení související s omezením energetické závislosti na importu fosilních paliv z Ruska a zelenou transformací EU. V souvislosti s tímto transformačním procesem je však v rámci NPR kladen důraz na minimalizaci sociálních dopadů této politiky na problematiku energetické chudoby, zejména u znevýhodněných skupin společnosti.

Opatření NPR tedy zohledňují situaci a rizika jak nových, tak stávajících zranitelných skupin společnosti. V tomto směru cílí mj. na zajištění dostupného vzdělání či poskytování podpory flexibilních pracovních úvazků rodičů. Opatření letošního NPR současně reflektují problematiku rostoucích cen bydlení. Za tímto účelem je formulována pomoc vlastnickému či nájemnímu bydlení, opatření na zrychlení procesu stavebního řízení či podpora renovace a revitalizace budov.

Další klíčovou oblastí NPR je podpora digitální transformace. V tomto směru vláda usiluje o rozvoj vysokokapacitního připojení včetně 5G infrastruktury, rozvoj základních registrů, zefektivnění práce s daty či posilování kybernetické bezpečnosti. Cílem příslušných opatření je tedy vytvořit moderní, efektivní a digitalizovaný stát, schopný reagovat na aktuální i budoucí hospodářské i společenské výzvy.

Implementace Národního plánu obnovy

NPR ČR 2022 zároveň reflektuje proces implementace plánu pro oživení a odolnost ČR, tzv. Národního plánu obnovy (NPO). ČR připravila NPO v dialogu s Evropskou komisí (EK) a dalšími aktéry a následně byl schválen 17. května 2021. Na základě předložení NPO EK a následném schválení Radou EU může ČR čerpat finanční podporu pro implementaci reforem a investic z tzv. Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). ČR již obdržela v rámci předběžného financování podporu ve výši 915 milionů eur, 13 % z celkové schválené finanční podpory z RRF.

V aktuální fázi je připravována první žádost o platbu z RRF. V souvislosti se situací na Ukrajině je pravděpodobné, že ČR bude navýšena grantová část alokace.

Proces přípravy NPR ČR 2022

Stejně jako v minulých letech probíhala příprava NPR velmi inkluzivně se zapojením hospodářských a sociálních partnerů, zástupců samospráv a dalších relevantních aktérů, kteří měli možnost zúčastnit se kulatých stolů ve dnech 29. a 30. března 2022 a připravovaný dokument připomínkovat. Inkluzivní charakter příprav NPR umožňuje řádné definovat národní priority, aniž by došlo k vyloučení některých skupin společnosti. V závěru roku je pak připravována Zpráva o realizaci Národního programu reforem, která popisuje, co se z NPR podařilo splnit. Po schválení vládou jsou tyto dokumenty zaslány pro informaci EK, které slouží mj. jako podkladové informace při přípravě dokumentů EK, např. analytických zpráv o jednotlivých členských státech EU.

Autor: Tomáš Nalejvač

Sdílet tento příspěvek