Moskva označila za nežádoucí osoby 40 německých diplomatů

Ruské ministerstvo zahraničí označilo čtyřicet pracovníků německých diplomatických misí v zemi za nežádoucí osoby. Reagovalo tak na obdobný krok Berlína z počátku dubna. Ministerstvo to uvedlo na svém webu. Agentura DPA napsala, že podle jejích informací jde asi o třetinu německého diplomatického sboru v Rusku. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková označila rozhodnutí Moskvy za neoprávněné.

Německo na začátku dubna rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů. Podle dřívější zprávy DPA se tak stalo kvůli přesvědčení Berlína, že tito diplomatičtí zaměstnanci spolupracovali s ruskými tajnými službami.

Moskva včerauvedla, že považuje za „naprosto lživé“ tehdejší sdělení německé ministryně zahraničních věcí Baerbockové, že vyhoštění ruští diplomaté pracovali v Německu proti svobodě a soudržnosti společnosti. V Německu se tlak na tvrdé kroky vůči Moskvě vystupňoval poté, co ukrajinská armáda počátkem měsíce objevila v Buči v blízkosti Kyjeva po odchodu ruských vojáků stovky těl zabitých civilistů.

O včerejším rozhodnutí Moskvy byl informován německý velvyslanec v Moskvě Géza Andreas von Geyr, který byl kvůli tomu předvolán na ministerstvo. Podle agentury DPA se očekává, že se ruský krok dotkne více než stovky Němců v Rusku, jelikož zemi budou muset opustit i rodinní příslušníci diplomatů označených za nežádoucí. Zřejmě bude muset být výrazně omezen také provoz některých německých konzulátů mimo ruskou metropoli. Německé velvyslanectví je nyní největším zastupitelským úřadem některé ze zemí EU v Moskvě, upozornila DPA.

„Vyhoštění 40 diplomatů z Ruska není oprávněné,“ napsala na twitteru Baerbocková. Uvedla, že němečtí diplomaté navzdory stále nepříznivějším okolnostem pracovali s otevřeností a upřímným zájmem, což se o vyhoštěných ruských diplomatech říci nedalo. „Ve službě diplomacii nestrávili ani den. Jejich práce ohrožovala všechny, kteří u nás hledají útočiště. To jsme nemohli dále trpět a nebudeme ani v budoucnu,“ dodala s tím, že Rusko škodí samo sobě.

Sdílet tento příspěvek