Čeští vládní politici uvítali vítězství Macrona v prezidentských volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi k obhájení funkce. Francie je důležitý partner České republiky, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví Evropské unii přímo navazuje na francouzské, uvedl na twitteru. K výsledku voleb se vyjádřil po zveřejnění projekce francouzských médií, které Macronovi přisoudily vítězství s asi 58 procenty hlasů. Výsledky přivítali i další politici vládní koalice. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) popřál Macronovi odvahu do dalších pěti let služby Francii a Evropě. Podle něj je třeba řešit výzvy od války po klimatickou změnu.

Podle šéfky Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové podobně jako podle předsedy STAN a vicepremiéra Víta Rakušana ve Francii prohrál nacionalismus a populismus. Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK napsal, že je rád, že může pokračovat prohlubování česko-francouzské spolupráce. Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura má za to, že nacionalistka Le Penová nezvítězila, ale zvítězily její názory.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) bere výsledek francouzských voleb spíše jako výzvu ke spolupráci demokratických politiků než jako výzvu k oslavám. Le Penová posílila, upozornil v komentáři pro ČTK. „Jsem rád, že vítězství bylo celkem bezpečné, ale na druhé straně to beru jako výzvu pro demokratické politiky k další a pevnější spolupráci než jako výzvu k nějakým velkým oslavám. Le Penová posílila a je třeba mít se na pozoru,“ uvedl. Proudy, které inklinují k Rusku a k hodnotám, které nejsou evropskými hodnotami, jak je vnímá EU, tady podle něj jsou a nejsou vůbec slabé.

„Proti agresi a rozpínavosti Kremlu musí stát silná jednotná EU, k čemuž může Francie velkým dílem přispět. Česko zároveň přebírá po Francii předsednictví v Radě EU. Jsem rád, že můžeme pokračovat v prohlubování spolupráce,“ uvedl Bartoš. Jako dobrou zprávu pro Evropu vnímá vítězství Macrona Pekarová Adamová. „Nacionalismus a populismus prohrál, a Francie tak bude nadále partnerem v EU a NATO, napsala ČTK. Pro Rakušana je porážka Marine LePenové důkazem, že populismus lze porazit, přestože bojuje bez rukavic a bez pravidel. To by mělo být velkým poučením – a zdrojem naděje, napsal.

Podle expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je druhý mandát obrovský úspěch pro Macrona a skutečně dobrá zpráva pro Francii i pro celou Evropu. „Hraješ nezastupitelnou roli v Evropské radě a v dnešních těžkých časech je stabilita o to důležitější,“ uvedl na twitteru s přáním úspěchu a brzkého osobního setkání.

Macronova krajně pravicová vyzývatelka Le Penová uznala porážku. Zisk 43 procent hlasů považuje Le Penová za „zářné vítězství“. Poděkovala všem stoupencům, zejména těm na venkově a v zámoří. Je odhodlaná dál bojovat a připomněla zejména červnové volby do Národního shromáždění. V jejím volebním štábu výsledky sledoval předseda opoziční SPD Tomio Okamura. ČTK napsal, že Le Penová zvítězila morálně. „To, že se probojovala do druhého kola a stala se lídrem opozice je skutečně velké vítězství. Potvrdilo se, že je největší ženou ve francouzské i evropské politice,“ uvedl. Dodal, že Le Penová sice nezvítězila, ale zvítězily její názory. Le Penová podle něj inspirovala fakticky téměř celou politickou scénu ve Francii a v dalších zemích, aby se alespoň zčásti začala vracet ke svým národním a evropským kořenům.

Podle šéfa sněmovního evropského výboru Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) už první kolo francouzských prezidentských voleb ukázalo, že tamní společnost je rozdělená. „Radikální a extremističtí kandidáti získali přes 50 procent. Ve druhem kole řada voličů nevolila pro Macrona, ale proti Le Penové. Ta změnila image i rétoriku a přiblížila se více politickému mainstreamu. Zaměřila se více na sociální témata a přestala mluvit o vystoupení z EU. I tak je její (slušný) výsledek pro Francii dalším varováním,“ komentoval francouzské volby Benešík.

Sdílet tento příspěvek