Evropští lídři podpořili Macrona před závěrem francouzské prezidentské kampaně

Čelní představitelé Německa, Španělska a Portugalska dnes podpořili francouzského prezidenta Emmanuela Macrona těsně před druhým kolem prezidentských voleb, které se koná v neděli. Německý kancléř Olaf Scholz, španělský premiér Pedro Sánchez a jeho portugalský protějšek António Costa v článku zveřejněném deníkem Le Monde nepřímo vyzvali voliče, aby současnou hlavu státu upřednostnili před jeho soupeřkou, krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.

„Volba, před níž stojí francouzský lid, je pro Francii a pro nás všechny v Evropě zásadní. Je to volba mezi demokratickým kandidátem, který věří, že Francie je silnější v silné a autonomní Evropské unii, a krajně pravicovou kandidátkou, která se otevřeně staví na stranu těch, jež útočí na naši svobodu a demokracii,“ napsali tři šéfové vlád o francouzských kandidátech, aniž by je přímo jmenovali.

Scholz, Sánchez a Costa se domnívají, že válka na Ukrajině, kterou zahájil ruský prezident Vladimir Putin „je namířená proti hodnotám, které Francie a naše země hájí: demokracii, svrchovanosti, svobodě a právnímu státu“.

„Populisté a extrémní pravice ve všech našich zemích si z Vladimira Putina udělali svůj ideologický a politický vzor a opakují jeho nacionalistické postoje. Kopírují jeho útoky na menšiny a rozmanitost. Sdílejí jeho sen o jednotném národě,“ napsali vrcholní evropští politici.

„Na to nesmíme zapomínat, i když se teď tito politici snaží od ruského agresora distancovat,“ uvedli sociální demokrat Scholz a socialisté Costa a Sánchez. „Potřebujeme po našem boku Francii, která hájí naše společné hodnoty v Evropě, v níž se uznáváme, která je svobodná a otevřená světu, suverénní, silná a zároveň velkorysá,“ řekli politici.

„Právě tato Francie je také na volebním lístku 24. dubna. Doufáme, že si ji občané Francouzské republiky zvolí,“ napsali evropští představitelé ve zjevné narážce na centristu Macrona.

Svou podporu Macronovi již dříve vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo uvězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj. Oba dva připomněli vřelé vztahy, které Le Penová dříve udržovala s Putinem. Macron ve středečním televizním duelu obvinil krajně pravicovou političku, že její zájmy jsou stále spjaté s Kremlem.

Le Penová v souvislosti s Ruskem čelí kritice kvůli bankovní půjčce z roku 2014, kterou si její tehdejší strana vzala u První česko-ruské banky. Po zániku banky úvěr zdědila ruská firma Aviazapčast. Hojně se také probírá její návštěva Kremlu v roce 2017.

Zdroj: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek