Na sněmu AV ČR představí priority akademie pro české předsednictví v Radě EU

Hlavní výzkumná témata, na které se chce Akademie věd ČR zaměřit během nadcházejícího předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, budou představena na dnešním zasedání Akademického sněmu. Z politiků se zasedání zúčastní například premiér Petr Fiala (ODS) či ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP-09). Za akademii to uvedla Markéta Růžičková.

Priority, na které se bude akademie soustředit v období českého předsednictví, dnes oznámí předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Akademie plánuje mimo jiné výstupy expertů ohledně vybraných důležitých témat. Česko se předsednictví po Francii ujme počátkem letošního července.

Akademický sněm bude podle Růžičkové také schvalovat výroční zprávu o činnosti akademie za rok 2021 a volit část členů sněmu pro funkční období v letech 2022 až 2026. Akademici projednají i zprávu o hospodaření instituce v loňském roce. Z politiků se pak vedle premiéra Fialy a ministryně Langšádlové zasedání sněmu zúčastní například senátor a expředseda Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN).

Akademický sněm je vrcholný orgán Akademie věd ČR. Tvoří ho ředitelé a vědci z 54 ústavů AV, ale i zástupci vysokých škol, státních orgánů, průmyslu a obchodu. Čítá na 260 členů a od roku 1993 se schází dvakrát ročně. Dnešní zasedání je první prezenční po více než dvou letech. Po vypuknutí pandemie covidu-19 se konala jednání sněmu formou videokonference.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek