Ozbrojené síly zemí Evropské unie získají nárok na vratku DPH

Ozbrojené síly zemí Evropské unie získají nárok na vratku daně z přidané hodnoty (DPH), pokud se podílejí na společné bezpečnostní a obranné politice unie. Počítá s tím daňová novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Oznámil to ve středu jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Novela rozšiřuje pro ozbrojené síly zemí EU zavedení možnosti osvobození zboží a služeb od DPH, které se zatím vztahuje na státy NATO. Má jim umožnit například osvobození od daně s nárokem na odpočet daně, osvobození dodání zboží nebo poskytnutí služby uskutečněné v Česku.

Úprava rovněž umožní dodání zboží nebo poskytnutí služby určené pro použití civilními zaměstnanci, kteří tyto ozbrojené síly doprovázejí, nebo k zásobení jejich jídelen, uvedla vláda. Státní rozpočet by to podle jejího odhadu vlády mohlo stát řádově miliony korun.

Osvobozen bude i dovoz zboží za účelem boje proti covidu

Nově do novely ministerstvo financí zařadilo opatření ze směrnice EU která se týká dočasného osvobození od DPH při dovozu a některých dodáních v reakci na pandemii koronaviru. Od DPH bude osvobozen dovoz zboží dovážený organizací založenou podle práva EU, pokud se toto zboží dováží za účelem boje s pandemií covidu.

Předloha má také umožnit, aby členské státy až do konce roku 2030 při měření stupňů piva nebraly v potaz jeho složky, které byly přidány po kvašení. Norma dále zpřesňuje ustanovení týkající se osvobození od daně u denaturovaného lihu. Podle ministerstva financí to umožní menším českým výrobcům alkoholických nápojů uplatnit sníženou sazbu spotřební daně i při prodeji výrobků v jiných státech EU. Vláda neočekává, že by tato změna měla významný dopad do rozpočtu.

Autor: Euroskop, čtk, European Commission Audiovisual Service

Sdílet tento příspěvek