EU schválila dalších 500 milionů eur na zaplacení zbraní pro Ukrajinu

Státy Evropské unie ve středu schválily další společné financování zbraní a vojenského vybavení pro Ukrajinu čelící ruské agresi. Z evropského obranného fondu poskytnou 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) určených na zaplacení dodávek protitankových zbraní nebo protivzdušných systémů, ale také ochranného vybavení pro ukrajinské vojáky či paliva pro jejich stroje. Oznámila to Rada EU. Celkově tak od začátku ruské invaze EU uvolnila na zbraně a vojenský materiál pro Kyjev už 1,5 miliardy eur.

„Příští týdny budou rozhodující. Ve chvíli, kdy se Rusko připravuje na ofenzivu na východě Ukrajiny, je zásadní, abychom pokračovali a posílili naši podporu Ukrajině při obraně jejího území a obyvatel,“ prohlásil ve středu šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který celkem třetí platbu z Evropského mírového nástroje (EPF) navrhl minulý týden.

Sedmadvacítka se v únoru a březnu již dvakrát shodla na poskytnutí stejné částky půl miliardy eur v rámci vůbec prvního financování nákupu zbraní pro zemi mimo Evropskou unii. Většina států EU Kyjev zásobuje po koordinaci s ukrajinským vedením zbraněmi, které v současnosti mají posloužit zejména k obraně východní části země před očekávaným útokem přeskupených ruských sil.

Česko dodalo Ukrajině tanky

Česko podle neoficiálních informací jako první členský stát EU poskytlo Ukrajině tanky, podobný krok nyní zvažuje Německo. Na Slovensku se zase vedou debaty o předání stíhaček Mig-29. Nadzvukové letouny nabídlo v minulosti také Polsko, předání se ale nakonec kvůli obavám z ruské reakce neuskutečnilo.

Ukrajinští politici apelují na EU, aby dodávky s ohledem na chystaný útok zajistila co nejrychleji. Některé země jako Maďarsko či Bulharsko ovšem Kyjevu zbraně dodávat odmítají.

Autor: Euroskop, čtk, European Commission Audiovisual Service

Sdílet tento příspěvek