ČR chce během předsednictví uspořádat dárcovskou konferenci pro Ukrajinu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude usilovat během českého předsednictví Evropské unii o pokrok v diskusi o pozastavení dovozu ropy z Ruska. Je potřeba podle něj omezit příjmy Ruska z obchodování s EU. Lipavský to v úterý řekl po zasedání ministrů zahraničí pěti středoevropských zemí Central 5. Česko bude podle něj chtít během svého předsednictví uspořádat dárcovskou konferenci na pomoc Ukrajině. Podpořil také členství Ukrajiny v EU.

Neformální skupinu Central 5 (C5) tvoří vedle Česka Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Slovinsko. Založená byla v souvislosti se zvládáním koronavirové pandemie. Ministři zahraničních věcí skupiny naposledy jednali asi před půl rokem ve Vídni. V úterý podle Lipavského ministři mluvili hlavně o ruské agresi na Ukrajině.

Lipavský také podpořil členství Ukrajiny v Evropské unii. Schválení kandidátského statutu označil za politické rozhodnutí, ze kterého by neměly mít členské státy strach. Zmínil také potřebu fondu na rekonstrukci Ukrajiny. Česko se podle něj bude snažit uspořádat dárcovskou konferenci.

Ve hře je více variant konference o pomoci Ukrajině

Premiér Petr Fiala (ODS) včera novinářům řekl, že vláda zvažuje víc variant konference či summitu. Téma poválečné obnovy Ukrajiny by podle něho „určitě České republice slušelo a bylo by dobré jako jedno z témat předsednictví“. Nejprve je podle něj ale třeba, aby se situace na Ukrajině stabilizovala, aby skončil válečný konflikt, kvůli kterému jsou priority směrem k Ukrajině jiné. „Toto je jedno z témat, které zvažujeme, které by bylo dobré, pokud k tomu budou podmínky,“ shrnul.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg očekává, že válka na Ukrajině bude ještě brutálnější než nyní a Evropa bude muset přijmout další sankce. Je podle něj ale třeba pragmatismu, aby sankce dopadly tvrději na Rusko než na samotné členské země EU. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó zopakoval, že Maďarsko se nechystá na Ukrajinu v budoucnosti dodávat zbraně. Řekl, že Budapešť podpořila dosavadní sankce vůči Rusku, za červenou linii ale označil energetickou bezpečnost země. Maďarsko proto podle něj nemůže přijmout sankce týkající se ropy a plynu. Podle slovenského ministra Ivana Korčoka je potřeba se od dodávek ropy a plynu z Ruska odstřihnout, nelze tak ale učinit přes noc.

ČR se zaměří na energetickou bezpečnost, pomoc uprchlíkům, svobodu médií i boj s dezinformacemi

Ministři mluvili o prioritách českého předsednictví Radě EU. Podle Lipavského budou odpovídat dlouhodobým českým prioritám i situaci vzniklé ruskou agresí na Ukrajině. Česko se podle něj bude věnovat energetické bezpečnosti, pomoci válečným uprchlíkům, svobodě médií nebo boji proti dezinformacím. Geopoliticky se Česko chce zaměřit na posílení transatlantického partnerství, východní Evropu, západní Balkán a regiony Indo-Pacifiku a Sahelu.

Zámek Štiřín v Kamenici u Prahy, který je majetkem státu a spravuje ho ministerstvo zahraničí, slouží jako hotel nebo místo pro státnické akce. Na zámku se například v roce 2018 sešli k neformální debatě členové tehdejší vlády ANO a ČSSD.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek