Europol zahájil operaci zaměřenou na uplatňování protiruských sankcí

Evropská policejní agentura Europol oznámila, že zahájila operaci zaměřenou na majetek ruských fyzických i právnických osob, na které byly uvaleny sankce kvůli válce na Ukrajině. Na operaci s názvem Oscar se budou kromě ní podílet také úřad pro justiční spolupráci Eurojust a unijní agentura pro ostrahu hranic Frontex.

Cílem operace je podle pondělního prohlášení Europolu podpora členských států EU při zmrazování majetku osob, které se na unijním sankčním seznamu ocitly v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Kromě toho bude odhalovat možné obcházení obchodních a hospodářských sankcí EU.

Operace potrvá nejméně jeden rok. Europol se při ní bude snažit usnadňovat výměnu informací mezi členskými státy EU a poskytovat jim operativní i analytickou podporu při finančním vyšetřování.

Od 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, uvalila EU řadu sankcí na ruské jednotlivce i společnosti. Naposledy minulý týden schválila pátý balíček sankcí, který zahrnuje zákaz dovozu ruského uhlí do EU od 10. srpna.

Autor: Euroskop, čtk, European Commission Audiovisual Service

Sdílet tento příspěvek