EU kvůli ruským žoldnéřům pozastaví část výcviku vojáků v Mali

Evropská unie omezí činnost výcvikové mise vojenských sil v Mali kvůli působení ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny. V pondělí to oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání s ministry zahraničí členských zemí. Evropský blok přitom podle něj bude v nestabilní západoafrické zemi ovládané vojenskou juntou i v celém regionu Sahelu nadále působit.

 Mali se současná junta chopila moci loni v květnu. EU její představitele před dvěma měsíci zařadila na sankční seznam za to, že brání konání řádných voleb. Nyní se sedmadvacítka rozhodla omezit působení své výcvikové mise EUTM. Její příslušníci, mezi nimiž jsou i čeští vojáci, se již nebudou podílet na praktickém výcviku místních vojáků, zůstanou však v zemi jako poradci, uvedl Borrell.

„Malijské úřady dostatečně negarantují, že zabrání vlivu dobře známé Wagnerovy skupiny,“ řekl v pondělí novinářům koordinátor zahraniční politiky EU.

Wagnerova skupina je údajně napojená na Kreml

Podle řady médií je soukromá žoldnéřská skupina napojena na Kreml a v Mali spolupracuje s místní pučistickou vládou. Podle nevládní organizace Human Rights Watch malijská armáda za pomoci žoldnéřů povraždila stovky civilistů. Junta oficiálně spolupráci s Wagnerovou (v ruském přepisu Vagnerovou) skupinou nepřiznává a Kreml spojení se žoldnéři odmítá.

Francie a její evropští partneři včetně Česka rozhodli již v únoru o stažení svých jednotek, které v Mali působily v rámci protiteroristické mise Takuba.

Autor: Euroskop, čtk, European Commission Audiovisual Service

Sdílet tento příspěvek