Ministři zahraničí EU projednají financování dalších zbraní pro Ukrajinu

Společné financování dalších zbraní pro Ukrajinu bránící se ruské agresi projednají dnes ministři zahraničí zemí Evropské unie. Bavit se budou i o dalších sankcích proti režimu prezidenta Vladimira Putina včetně embarga na dovoz ropy či plynu, kvůli trvající rozdílnosti názorů se však shoda neočekává.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ministrům ke schválení předloží návrh uvolnit dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun) z unijního obranného fondu na zaplacení zbraní pro Ukrajince očekávající velkou ruskou ofenzivu na výcohdě a jihu země. Sedmadvacítka již se na poskytnutí stejné částky shodla dvakrát v rámci vůbec prvního financování zbraní pro mimounijní stát.

Ministři budou po pátečním schválení pátého balíku protiruských sankcí probírat i možné další přitvrzení. Zejména pobaltské země a Polsko, ale i další postkomunistické státy nebo Francie prosazují embargo na dovoz ruských energií, které má Putina připravit o klíčové zdroje jimiž financuje válečnou kampaň. Německo, Maďarsko či Rakousko jsou však z ekonomických důvodů proti a podle vysoce postaveného unijního činitele dnes Borrell návrh na embargo oficiálně nepředloží. Právě rakouský kancléř Karl Nehammer se dnes v Moskvě sejde s Putinem.

Autor: Euroskop, čtk, European Commission Audiovisual Service

Sdílet tento příspěvek