Summit EU – Čína

Prvního dubna 2022 se uskutečnil online summit EU – Čína.

Předseda Evropské rady Michel a předsedkyně Kkomise von der Leyenová spolu s vysokým představitelem Borrellem, který zastupoval EU, jednali dopoledne s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a v odpoledních hodinách s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Situace na Ukrajině

EU zdůraznila, že její klíčovou prioritou je zastavit bezdůvodnou a nevyprovokovanou invazi Ruska na Ukrajinu, vyzdvihla, že je důležité, aby Rusko umožnilo přístup humanitární pomoci a zajistilo humanitární koridory a aby se zdrželo útoků na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu.

EU vyzvala Čínu, aby vzhledem k úloze, jež jí coby stálému členu Rady bezpečnosti OSN náleží na světové scéně, a ke svým mimořádně úzkým vztahům s Ruskem podpořila úsilí vynakládané v zájmu okamžitého ukončení krveprolévání na Ukrajině.

EU poukázala na to, že mezinárodní sankce vůči Rusku byly uvaleny pouze s cílem zastavit agresi Ruska, a to navzdory významnému hospodářskému dopadu na EU a její partnery na celém světě. Jakékoli obcházení účinků sankcí nebo jakákoli pomoc poskytovaná Rusku by prodloužily krveprolévání a vedly by k ještě větším ztrátám na životech civilního obyvatelstva a k narušení hospodářství.

Oblast vnitřního trhu, životního prostředí a digitální ekonomiky

Dále se diskutovala i kapitola jednotného trhu, kdy silně rezonovalo téma čínských sankcí vůči členům Evropského parlamentu a opatření ve vztahu k jednotnému trhu EU a členským státům. Poté přišlo i na téma životního prostředí. Vedoucí představitelé se dohodli, že budou pokračovat ve spolupráci v oblasti změny klimatu a transformace energetiky. EU zdůraznila význam dalších opatření, včetně postupného ukončování těžby uhlí. Summit se zabýval i digitální ekonomikou, kdy EU vyzvedla význam transparentního a konkurenčního prostředí pro digitální ekonomiku, jakož i důležitost důvěryhodného a etického využívání umělé inteligence.

V závěru EU zopakovala znepokojení v otázce lidských práv v Číně a zacházení s mešinami a obránci lidských práv. EU dále potvrdila, že i nadále prosazuje politiku jedné Číny.

Sdílet tento příspěvek