EK schválila francouzský plán na podporu firem dotčených válkou

Evropská komise schválila francouzský plán na poskytnutí až 155 miliard eur (zhruba 3,8 bilionu Kč) na podporu podniků zasažených hospodářskými důsledky války na Ukrajině. Komise to včera oznámila v tiskové zprávě. Upozornila, že jde o první plán schválený v rámci krizového mechanismu, který Evropská unie kvůli válce na Ukrajině přijala minulý měsíc a který dočasně zmírňuje pravidla pro státní pomoc. Obdobný balíček chystá i německá vláda, napsala včera agentura Bloomberg.

„Tento plán umožní Francii zmírnit dopad války (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajině a podpořit firmy zasažené současnou krizí i souvisejícími sankcemi,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž. „Nadále úzce spolupracujeme se členskými státy, abychom zajistili, že bude možné provádět státní podpůrná opatření včasným, koordinovaným a efektivním způsobem, a zároveň ochránili rovné podmínky na jednotném trhu,“ dodala.

Podniky budou moci v rámci plánu získávat nové úvěry s vládní zárukou. Plán využije část z 300 miliard eur, které Francie již dříve vyčlenila na podporu ekonomiky v souvislosti s negativními hospodářskými dopady pandemie covidu-19. „Cílem plánu je zajistit, že podniky, které to budou potřebovat, budou mít k dispozici dostatek likvidity,“ uvedla Evropská komise.

V případě Německa budou podpůrná opatření, která sestavuje ministerstvo hospodářství, zahrnovat úvěrový program státní banky KfW i přímou finanční pomoc. Za 90 procent půjčky by měl ručit německý stát, uvedl obeznámený zdroj. Podle mluvčí ministerstva hospodářství se o pomoci stále jedná.

Významným podnikům, které budou považovány za systémově významné, bude nabídnuta přímá finanční pomoc. Objem zřízeného fondu se bude podle Bloombergu pohybovat v řádu jednotek miliard eur. Středně velké podniky budou moci získat po 300.000 eur z unijního klimatického fondu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek