V Praze začal 29. ročník Dnů evropského filmu

V Praze ve středu večer začal 29. ročník filmové přehlídky Dny evropského filmu (DEF). Festival se mění na soutěžní, hlavní soutěž se zaměřuje na debuty, ale pořadatelé připravili také soutěžní sekci hudebních filmů. V Praze akce potrvá do 10. dubna, potom se evropské filmy představí také v Ostravě a Brně. Ozvěny v regionech dále potrvají do 13. dubna v dalších osmi městech.

Diváci budou mít možnost hlasovat o Cenu diváků LUX 2022, až do 25. května se hlasuje v celé Evropě. Festival dnes v Lucerně zahájí dánská komedie Miss Viborg. Příběh neotřelého přátelství je debutem Marianne Blicherové. Diváci si na festivalu budou moci vybrat z více než 40 snímků zařazených do šesti programových sekcí. Doprovodný program doplní projekce o debaty, výstavy, semináře nebo animační dílny.

Festival promítne filmy, které by si jinak cestu do českých kin nenašly. V šesti programových sekcích se širokým tematickým záběrem DEF uvede výrazné debuty, oceňované snímky z prestižních festivalů, animované filmy i filmy pro mladší publikum, rodiny s dětmi, dokumenty i filmy starých mistrů.

Kromě dvou soutěžních sekci jsou dalšími sekce s názvem K věci: Bez rodičů, která nabídne filmy zaměřené na současný život dětí a mladistvých. Pořadatelé ji uvádějí ve spolupráci se zastoupením Evropské komise v ČR rámci Evropského roku mládeže. Sekce Naděje nabídne program zaměřený na snímky, které hledají soulad života s přírodou a vyvolávají otázky k tématům udržitelnosti a ekologie. Panel nazvaný Media – Chladná krev nabídne kolekci starších, ale podle pořadatelů stále vzrušujících a napínavých filmových příběhů, které podpořil program Kreativní Evropa Media.

Zdroj: čtk

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek