EU na summitu Čínu nepřesvědčila k odsouzení ruské agrese, uvedl Borrell

Evropské unii se minulý týden na summitu s Čínou nepodařilo Peking přesvědčit o nutnosti odsoudit ruskou agresi vůči Ukrajině. Oznámil to včera šéf unijní diplomacie Josep Borrell na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Společnou řeč ale podle něj zástupci bloku a Číny našli například v otázkách klimatické změny.

„Byla to hluchá konverzace. Nechtěli hovořit o Ukrajině, nechtěli hovořit o lidských právech,“ řekl europoslancům Borrell. Čína podle něj naznačila, že země sedmadvacítky ve své odpovědi na ruskou invazi na Ukrajinu jen slepě následují USA. „Jde přitom o naši ryzí pozici,“ dodal.

Lídři EU se na summitu letos 1. dubna snažili přimět čínské vedení mimo jiné k využití vlivu Pekingu ve prospěch ukončení války na Ukrajině. Čína se ve veřejných prohlášeních k invazi staví spíše na ruskou stranu, ačkoli k přímé vojenské či finanční podpoře zatím nesáhla. Peking se však kriticky vymezuje vůči prohlášením EU ostře odsuzujícím ruskou agresi. „Čína ví, kdo je agresor, ale z politických důvodů jej nechce jmenovat,“ uvedl Borrell.

Evropská sedmadvacítka zároveň v posledních letech kritizuje Čínu v souvislosti s porušováním práv ujgurské menšiny, omezováním svobod Hongkongu či čínskými hrozbami vůči Tchaj-wanu. I tato ožehavá témata evropská strana na summitu vznesla, podobně jako v případě Ukrajiny se o nich však čínští představitelé podle Borrella odmítli bavit.

Shoda naopak podle Borrella panovala v méně polarizujících otázkách, jako je boj s klimatickou změnou a pandemií covidu-19 nebo podpora biodiverzity.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek