Evropští politici odsoudili násilí páchané u ukrajinské Buči, žádají vyšetřování

Nález těl stovek mrtvých civilistů u ukrajinského města Buča u Kyjeva, odkud se stáhla ruská vojska, vyvolal vlnu reakcí evropských politiků. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je prakticky jasné, že u Buči byly spáchány válečné zločiny, prezident proto vyzval k přijetí dalších protiruských sankcí. Polský premiér Mateusz Morawiecki je přesvědčen, že dochází ke „genocidě“ a navrhl ustavení mezinárodní vyšetřovací komise. K potrestání válečných zločinů a genocidy vyzval i španělský premiér Pedro Sánchez. O názorech evropských politiků informovala agentura AFP.

„Záběry z osvobozené Buči jsou nesnesitelné. V ulicích leží stovky zbaběle zavražděných civilistů. (…) Vedení Ruska se musí z těchto zločinů zodpovídat,“ napsal na twitteru Macron. Informace z Buči nejsou nezávisle potvrzené, ukrajinské úřady hovoří o 410 civilních obětech.

Válečné zločiny na Ukrajině

„Existují jasné důkazy o válečných zločinech“ a „je v podstatě prokázáno, že to byla ruská armáda,“ řekl dnes ráno Macron ve vysílání radia France Inter. „Mezinárodnímu právu musí být učiněno zadost. Ti, kdo jsou za tyto zločiny zodpovědní, musí být pohnáni k odpovědnosti, protože bez spravedlnosti nebude mír,“ dodal.

Evropská unie by podle Macrona měla uvalit na Rusko další sankce, měly by zahrnovat ropu a uhlí. V jeho výčtu ovšem chybí ruský plyn, na kterém je velká část Evropy závislá, poznamenává BBC.

„Tyto krvavé masakry spáchané Rusy, ruskými vojáky, si zaslouží, aby byly pojmenovány pravým jménem. Je to genocida a musí být souzena,“ řekl novinářům Morawiecki. Varšava proto podle něj navrhuje zřídit mezinárodní komisi, která by tento zločin vyšetřila.

Blokování ze strany Německa

Morawiecki se vyjádřil ke společným unijním sankcím, které podle něj neblokuje Maďarsko, ale Německo. V Maďarsku se v neděli konaly parlamentní volby, které podle předběžných výsledků opět vyhrál dosavadní premiér Viktor Orbán, nyní často kritizovaný za vstřícný postoj ke Kremlu. Orbán sice zakázal převoz zbraní pro Ukrajinu přes své území, podle Morawieckého ale podporuje společné unijní sankce proti Rusku.

„Uděláme vše pro to, aby ti, kdo se dopustili těchto válečných zločinů, nezůstali nepotrestáni a dostali se před soud, v tomto případě před Mezinárodní trestní soud, aby se zodpovídali z těchto údajných případů zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a – proč to neříci – také genocidy,“ řekl španělský ministerský předseda Sánchez na ekonomickém fóru. Ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z „neoprávněné agrese“. Putin podle Sáncheze „opět přivedl válku na práh Evropské unie“.

Sánchez a Morawiecki jsou první evropští lídři, kteří použili pro dění na Ukrajině výraz genocida, poznamenává AFP.

Izrael si vybral své zájmy

K přijetí přísnějších sankcí dnes na své cestě do Polska vyzvala i britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „(Ruský prezident Vladimir) Putin zatím neukázal, že to s diplomacií myslí vážně,“ uvedla Trussová.

Evropská unie důrazně odsoudila „zvěrstva spáchaná ruskými ozbrojenými silami v řadě okupovaných ukrajinských měst, která byla nyní osvobozena“. Rusko je podle EU zodpovědné za válečné zločiny a porušování práv na území, která byla pod kontrolou jeho sil, a musí se za tyto činy zodpovídat. „Prezident Putin musí tuto válku okamžitě a bezpodmínečně zastavit,“ končí prohlášení vydané jménem šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Izraelský ministr financí Avigdor Lieberman dnes odmítl odsoudit Rusko za vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča. „Dávám přednost izraelským zájmům. Rusko viní Ukrajinu a Ukrajina Rusko. My to (vraždy) odsuzujeme, ale musíme chápat, že jde o krvavou válku. Na jedné straně je třeba zachovat morální stanovisko Izraele, na druhé chránit zájmy izraelského státu,“ řekl Lieberman. Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk mu doporučil, aby Buču navštívil a přesvědčil se o spáchaných krutostech na vlastní oči. Izraelský ministr obrany Benny Ganc ovšem míní, že „jde s určitostí o válečný zločin“. „Odsuzuji tento druh krveprolití,“ sdělil.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek