Ilegální migrace do EU

Přestože se slovem migrace je v současné době spojována zejména východní hranice EU, neznamená to že ostatní migrační trasy do EU přestaly existovat.

Počet nelegálních překročení vnějších hranic EU v prvních dvou měsících roku 2022 vzrostl podle předběžných výpočtů o 61 % oproti předchozímu roku na téměř 27 000. V měsíci únoru bylo odhaleno 11 850 nelegálních překročení hranic, což je zhruba o čtvrtinu více než ve stejném měsíci roku 2021. Celkový počet nezahrnuje lidi, kteří prchali z Ukrajiny od doby, kdy byla země koncem února napadena ruskými silami. 

Západobalkánská cesta (+98 % leden–únor 2022)
Nejvyšší počet nelegálních přechodů byl registrován na západobalkánské trase, celkem 11 700 v lednu a únoru. To byl dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. V únoru bylo na této trase odhaleno téměř 5 700 nelegálních migrantů. Dvě hlavní národnosti registrované na této trase v prvních dvou měsících roku 2022 byli Syřané a Afghánci.

Západoafrická cesta (+131 %)

Druhou nejaktivnější migrační cestou do EU byla Západoafrická cesta, která vede na španělské Kanárské ostrovy. Letos tam bylo zatím odhaleno více než 5 400 nelegálních přechodů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. V únoru, kdy kvůli zimním povětrnostním podmínkám obvykle nedocházelo k velkému počtu příchozích, se počet nelegálních migrantů, kteří dorazili na Kanárské ostrovy, zvýšil téměř 8krát na přibližně 2 300. Více než polovinu příjezdů na této trase tvořili Maročané, následovaní státními příslušníky Guineje a Senegalu.

 Východní Středomoří (+138 %)

V únoru bylo na této trase registrováno více než 1500 nelegálních migrantů. Občané Demokratické republiky Kongo, Nigérie, Pákistánu, Sýrie a Bangladéše představovali většinu detekcí na této trase.

Cesta centrálním Středozemím (-12 %)

Mezitím trasa centrálního Středomoří zaznamenala malý pokles v počtu nelegálních přechodů v prvních dvou měsících roku na 4 500, přičemž v únoru bylo odhaleno téměř 1 500 nelegálních migrantů. Hlavní národnosti na této trase byly bangladéšské, egyptské a tuniské.

Cesta západního Středomoří (+8 %)

Cesta přes západní Středomoří byla v prvních dvou měsících roku 2022 nejméně aktivní námořní trasou a zaznamenala nárůst o 8 % na méně než 1 800 nelegálních přechodů. Z toho o něco více než 700 bylo zaznamenáno v únoru. Alžířané a Maročané představovali téměř všechny migranty registrované na této trase.

Sdílet tento příspěvek