Šéfové institucí EU se pokusí Peking přesvědčit o potřebě vyvinout tlak na Rusko

Nevyjasněná čínská pozice k ruské invazi na Ukrajinu bude hlavním tématem dnešní videokonference šéfů institucí Evropské unie s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel se pokusí přesvědčit čínského reprezentanta o potřebě odsoudit ruskou agresi a budou ho varovat před případnou vojenskou podporou Ruska. Debata se však bude točit i kolem dlouhodobějších otázek jako jsou obchodní vztahy či boj proti klimatickým změnám.

Evropský blok začal v posledních letech přistupovat k Pekingu kritičtěji v souvislosti s porušováním práv ujgurské menšiny, omezováním svobod Hongkongu či čínskými hrozbami vůči Tchaj-wanu. Obě strany loni vzájemně uvalily sankce na své činitele a EU zmrazila ratifikaci předloni uzavřené investiční dohody.

Čínský postoj k ruské agresi může být podle některých unijních činitelů dalším vyhrocením sporu. Lídři unijních institucí chtějí „zdůraznit nutnost zachovat mezinárodní řád založený na pravidlech“ a vyzvat Peking, aby použil svůj vliv a snažil se přimět Rusko k ukončení války na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin se nedlouho před zahájením invaze domluvil s čínským lídrem na posílení spolupráce a Čína se ve veřejných prohlášeních k vývoji na Ukrajině staví spíše na ruskou stranu, ačkoli k přímé vojenské či finanční podpoře zatím nepřikročila.

Von der Leyenová a Michel hodlají zmínit také otázky lidských práv v Číně nebo přesvědčovat čínské vedení, aby převedlo do praxe slova týkající se omezování emisí skleníkových plynů. Před odpoledním videohovorem s čínským prezidentem se dopoledne šéfové institucí EU spojí s premiérem Li Kche-čchiangem.

Sdílet tento příspěvek