Přehled evropských vesmírných aktivit za březen 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc březen.

Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

30.3.2022

Hubbleův vesmírný dalekohled, spoluprovozovaný Evropskou kosmickou agenturou a agenturou NASA, pořídil snímek dosud nejvzdálenější hvězdy, jakou kdy lidstvo spatřilo.

Hvězdu zvanou Earendel, jejíž světlo putovalo na Zemi 12,9 miliard let, se Hubbleovu dalekohledu podařilo nasnímat díky jejímu náhodnému zarovnání za kupou galaxií, které vytvořilo efekt gravitační čočky a hvězdu opticky zvětšilo.  Objev otevírá dveře do výzkumu zatím nepříliš probádané éry raného vesmíru a tvorby nejstarších hvězd.

zdroj: NASA

28.3.2022

Agentura EUSPA vybrala 43 inovativních projektů, které postoupí do finálového kola soutěže #myEUspace. Tato soutěž EU, jež probíhá od září 2021, je zaměřená na inovátory a podnikatele, kteří jsou připraveni zkoumat, vyvíjet a nacházet uplatnění pro nová řešení využívající družicová data a služby EU zejména v oblasti lokalizačních služeb, inteligentní mobility, chytrého zemědělství, geomatiky a kvantových technologií.

zdroj: EUSPA

23.3.2022

Vesmírná observatoř Evropské kosmické agentury Gaia objevila části Mléčné dráhy, které jsou mnohem starší, než se očekávalo. Na základě dat z mise Gaia astronomové zjistili, že oblast Mléčné dráhy známá jako „tlustý disk“ se začala formovat před 13 miliardami let, asi o 2 miliardy let dříve, než se očekávalo, a jen 0,8 miliardy let po velkém třesku.

Sonda Gaia vypuštěná v prosinci 2013 má za úkol vytvořit co nejpřesnější mapu Mléčné dráhy. Díky přesným měřením pozic a pohybů hvězd v naší galaxii je schopna odpovědět na otázky o jejím původu a vývoji.

17.3.2022

Od 17. března 2022 by všechny chytré telefony uvedené na jednotný evropský trh měly využívat evropský družicový navigační systém Galileo, kromě jiných globálních navigačních družicových systémů. Přidání navigačního systému Galileo by mělo mimo jiné vést ke zlepšení vyhledání polohy volání na číslo 112, což bude mít za následek rychlejší odezvu a následně i více zachráněných životů.

Navigační systém Galileo má na starosti agentura EUSPA, která sídlí v pražských Holešovicích.

17.3.2022

Start mise ExoMars Evropské kosmické agentury (ESA) byl prozatím odložen na rok 2026. Mise měla původně startovat v září tohoto roku z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. ESA, která na projektu spolupracovala s ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos, start odložila v reakci na Ruskou agresi na Ukrajině.

Cílem mise je vyslat na Mars průzkumné vozítko, které by mělo mimo jiné zkoumat možnou existenci života na planetě v minulosti.

8.3.2022

Výkonný ředitel Agentury EUSPA Rodrigo da Costa a ministr dopravy České republiky Martin Kupka v úterý 8. března podepsali dodatek Hostitelské dohody, který umožňuje připravovaný přesun agentury do větších prostor, a tedy i její další růst a rozvoj v ČR.

zdroj: EUSPA

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Unplash, NASA, EUSPA

Sdílet tento příspěvek