EU poskytne ČR vakcíny na očkování ukrajinských dětí

Evropská unie poskytne Česku, Slovensku a Moldavsku 70.000 vakcín pro očkování dětí ukrajinských uprchlíků. Oznámila to dnes eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, která s ministry zdravotnictví členských zemí jednala o koordinaci zdravotní pomoci lidem prchajícím před ruskou invazí. EU podle ní vytvoří na hranicích s Ukrajinou přijímací střediska, z nichž budou lidé vyžadující zvláštní péči mířit přímo do států, které mají nejvhodnější kapacity.

Do unijních zemí zamířily více než měsíc po začátku ruského útoku téměř čtyři miliony lidí, většinou ženy s dětmi. Řada z nich nemá očkování proti některým dětským chorobám či tetanu. Podle Kyriakidisové proto zajistí unie zmíněné množství vakcín, které rozdělí mezi dvojici členských zemí a mimounijní Moldavsko. Unie ze svých zdrojů také nakoupila 200.000 vakcín přímo pro Ukrajinu.

Ministři se dnes bavili také o koordinaci rozvozu pacientů do zemí, které mají nejvhodnější vybavení či dostatek volných kapacit k jejich léčbě.

„Již jsme zajistili deset tisíc lůžek a převezli dětské pacienty a lidi vyžadující zvláštní péči a uděláme více,“ řekla novinářům Kyriakidisová.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek během jednání podpořil návrh Polska, aby unie pomáhala financovat péči o ukrajinské pacienty v nejvytíženějších státech, mezi něž obě země patří.

„Česká republika již nyní eviduje velký nárůst pacientů vyžadujících velmi nákladnou péči,“ konstatoval Válek, podle něhož jde například o lidi s cystickou fibrózou.

Sdílet tento příspěvek