Biden řekl, že ve Varšavě nevyzýval ke změně režimu v Rusku a k odchodu Putina

Americký prezident Joe Biden v neděli řekl, že v sobotním projevu nevyzýval ke změně režimu v Rusku. Biden při návštěvě Polska prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže zůstat u moci. Bidenova slova už dříve komentoval i americký ministr zahraničí Antony Blinken, podle něhož strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě.

„Pane prezidente, chcete, aby Putin skončil v úřadu? Pane prezidente, vyzýval jste ke změně režimu (v Rusku),“ zeptal se v neděli jeden z novinářů Bidena, když vycházel ve Washingtonu z kostela. Americký prezident odpověděl: „Ne.“

Biden přiletěl do Polska v pátek z Bruselu, kde se účastnil summitů EU a NATO. V Polsku Biden mimo jiné navštívil americké vojáky, kteří jsou tam v rámci sil Severoatlantické aliance, setkal se se zástupci humanitárních organizací a s ukrajinskými uprchlíky. V sobotu ve Varšavě pronesl projev, v němž mimo jiné Putina označil za viníka války na Ukrajině. Řekl, že pro ruskou invazi neexistuje žádné ospravedlnění, a ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že NATO bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států.

„Proboha, tenhle muž nemůže zůstat u moci,“ prohlásil také v polské metropoli Biden. Bílý dům vzápětí přišel s vysvětlením, že Biden nevyzýval ke změně režimu v Rusku, ale hovořil o tom, že je potřeba, aby Putin ztratil moc nad ukrajinským územím i v širším regionu.

Sdílet tento příspěvek