Deset mimořádně nadějných českých startupů, které se vyplatí sledovat v roce 2022

Inovativní startupy jsou průvodním jevem fungující a zdravé ekonomiky. Představují malé a střední podniky, na které se zaměřuje celá řada evropských i národních politik. Symbolizují rovněž přechod k nové kvalitě hospodářství a průmyslu. V neposlední řadě jsou katalyzátory technologického pokroku. Portál EU-Startups.com vždy na začátku roku publikuje článek, ve kterém v každé evropské zemi vybere deset startupů, které patří k tomu nejlepšímu, co může daná země nabídnout. Nejinak tomu bylo i letos.

Autorka textu na portálu EU-Startups.com, Patricia Allenová, se zaměřila na čeké startupy v letošním roce. Článek uvedla ze široka – zajímavým faktem v podobě toho, že Česká republika je zemí s největším množstvím hradů a zámků v Evropě. Kromě toho se ovšem naše země podle Allenové může pochlubit též rozmanitým a zajímavým startupovým ekosystémem.

Stále platí, že Česko disponuje kvalitní infrastrukturou, vysoce kvalifikovanou pracovní silou a relativně nízkými náklady na živobytí v porovnání se západní Evropou, což pro startupy představuje ideální mix. Doslova „startupový boom“ v Česku začal po roce 2010, kdy se začly objevovat nové a nové projekty a nápady. Dnes naše země působí jako vstupní brána do velkých startupových uzlů jako Berlín a Vídeň, ale zároveň sama disponuje silným zastoupením inovačních center, podnikatelských inkubátorů a akcelerátorů. Iniciativy jako Startup Yard nebo Czech Startups jsou podle autorky případy prvků, které tuzemskou technologickou scénu činí silnější a zdravější.

V posledním roce Česká startupová scéna zaznamenala významné počiny – například když startup Rohlík.cz, zaměřující se na prodej potravin, shromáždil 100 milionů dolarů, což z něj učinili tzv. jednorožce (unicorn). Další úspěch bylo možné pozorovat v případě pražského startupu Rossum, zaměřujícícho se na oblast označovanou zkratkou SaaS (Software as a Service, software jako služba) a využívajícího nástrojů umělé inteligence.

„Česká republika je vskutku nádherná středoevropská země, která je skvělým místem pro vytváření startupů – takže není důvod, proč by rok 2022 nemohl být pro vnitrozemský stát dalším úspěšným rokem,“ předpovídá Česku v pozitivním duchu Allenová.

Následně portál EU-Startups.com představuje stručné medailonky deseti nejnadějnějších startupů, které byly zvoleny na základě rozsáhlého průzkumu a konzultací s odborníky, jako je Pavel Čurda či analytik v oblasti startupů Nicolas Ivanovic. Podmínky pro zařazení do výběru byly dvě – muselo jít o startupy založené po roce 2017 a nabízející inovativní řešení. Jaké české startupy portál EU Startups do výběru zařadil?

Resistant AI. Pražský startup Resistant AI je založený na principu strojového učení, umělé inteligence a spadá do kategorie SaaS (Software as a Service). Startup se zaměřuje na zajištění bezpečnosti firem a konkrétně ochranu jejich finančních služeb před zneužitím, podvody a dalšími typy hospodářské kriminality. V říjnu 2021 měl startup nashromážděno více než 14 milionů euro. Resistant AI, založený v roce 2019, má za cíl vytvořit inteligentní štít, který ochrání firmy před epidemií podvodů a útoků. Spolu s tím, jak finanční služby stále více zahrnují digitalizaci a využívání nástrojů umělé inteligence za účelem automatizace a růstu, mohou být stejné prvky ve stále větší míře rovněž zneužity. Resistant AI spojuje znalosti forenzních věd v oblasti dokumentace a chování zákazníků za účelem odhalování syntetických identit, přebírání účtů, praní špinavých peněz i veškerých dalších, dosud neznámých forem finančních podvodů zamořujících vaše služby. Kybernetická bezpečnost představuje dynamicky se rozvíjející oblast a protože finanční společnosti si jsou stále více vědomy nutnosti se chránit, kybernetická bezpečnost je rostoucí oblastí, do níž je startup připraven expandovat.

Born Digital. Born Digital založený v roce 2019 se zaměřuje na automatizaci a digitalizaci konverzací mezi společnostmi a jejich zákazníky, čímž vytváří novou budoucnost v oblasti interakce se zákazníky. Díky pokročilým řešením využívajícím umělou inteligenci, jako jsou digitální asistenti, Born Digital pomáhá svým klientům optimalizovat náklady spojené s fungováním svých kontaktních center, zvýšit svůj prodejní potenciál a zlepšit zákaznickou spokojenost. Pražský startup již slouží hlavním středoevropským mobilním operátorům, klientům z oblasti finančního sektoru i jinde. Umělá inteligence je žhavé téma a společnosti stále více vyhledávají nové cesty ke zlepšení uživatelské zkušenosti. Born Digital nabízí inovativní způsob jak tohoto dosáhnout.

Medevio. Startup Medevio založený v roce 2020 využívá moderní technologie ke zlepšení českého systému zdravotní péče. Aplikace Medevio zjednodušuje poskytování zdravotní péče a snižuje administrativní zátěž – umožňuje lékařům a sestřičkám ušetřit hodiny času a zajišťuje, že pacienti dostanou lepší péči. Také zjednodušuje komunikaci mezi lékaři a pacienty a napomáhá lepším léčebným plánům. Zdravotnictví bylo během posledních let pod masivním tlakem – vyčerpání lékařů bylo stále častější a čekací listiny pacientů se prodlužovaly. Medevio poskytuje způsob, jak se mohou doktoři a pacienti spojit tak, aby to všem lépe vyhovovalo.

Mutumutu. Ve snaze změnit principy životního pojištění, Mutumutu usiluje o nahrazení starých modelů životního pojištění často závislých na finančních poradcích. Mutumutu, založené v roce 2018, se vrací k základům, zaměřuje se na zákazníka a jeho finanční bezpečnost. Mutumutu rovněž odměňuje klienty, kteří si udržují zdravý životní styl, vrácením až 30 procent všech splátek. Startup hradí výpadek příjmů v případě nemoci, poskytuje plnou kompenzaci v případe invalidity a má plán postarat se o nejbližší v situaci, kdy by nastalo to nejhorší.

Hedepy. Hedepy pro všechny zjednodušuje přístup k psychoterapii prostřednictvím videohovorů. Činí psychoterapii dostupnější a nepředpojatou. Klienti si u Hedepy dosud zarezerovali přes 13 tisíc setkání a projekt se v minulém roce rozšířil i do Polska, Itálie a Rumunska. Firma založená v roce 2020 rychle roste a mnoha lidem pomohla svými službami v oblasti podpory duševního zdraví. Odhaduje se, že více než tři miliony lidí v České republice trpí duševními problémy a cílem Hedepy je dát jim pomoc, kterou potřebují. Díky své technologii Hedepy umožňuje pacientům přístup ke kvalitním certifikovaným expertům prostřednictvím pohodlné služby, jež je snadno dostupná a anonymní.

SmartGuide. Pražský SmartGuide si klade za cíl proměnit každý telefon v soukromého průvodce využívajícího rozšířenou realitu, což učiní z každého turistu objevitele. Platforma SmartGuide založená v roce 2017 funguje jako živý průvodce, dává návštěvníkům živou prohlídku a promlouvá k nim, když dojdou na zajímavé místo. Je to jako kdybyste měli turistického průvodce v kapse. Díky využívání metody tzv. gamifikace je obsah průvodce interaktivnější a je oživen audio vyprávěním a rozšířenou realitou. V této platformě tak cestovatelé získávají skvělého multimediálního průvodce pro destinaci dle svého výběru, jednoduše a zdarma. Turistické atrakce mohou svůj obsah převést do digitální podoby a vytvořit dostupnější multimediální průvodce, čímž mohou svoje podrobné znalosti reálií dostat k výrazně vyššímu počtu cestovatelů, než by byli schopny fyzicky.

Accomango. Provozovatel nemovitostí Accomango na základě moderních technologií vyvinul produkt fungující na bázi „Software as a Service“ (SaaS), který spočívá v provozování tržiště spojujícího agentury práce (zaměřující se na manuální pracovníky) s poskytovateli ubytování. Startup založený v roce 2020 sídlí v Praze a svým produktem založeným na digitální technologii zásadně změnil odvětví, které v digitální transformaci zaostávalo. Accomango nabízí systém rezervace ubytování a řízení personálu průmyslových, stavebních a automobilových společností, společně s mechanismem řízení hostelů a ubytoven pro poskytovatele ubytování tak, aby byl rezervační systém bezproblémový. Jedná se o oblast, jež byla doposud nedostatečně obsluhována a kvalitě životních podmínek mnoha těchto agenturních pracovníků byla v mnoha případech přinejmenším diskutabilní. Accomango přichází s inovativním řešením, které zatím zaznamenalo úspěšný začátek.

Oddin.gg. Tento startup poskytuje služby na bázi B2B (business-to-business) působící v oblasti esports sázení, řízení rizik a iFrame řešení. Oddin dodává uživatelům interaktivní zkušenost v esports sázení. Platforma posiluje interakci s uživateli, narůstá a zvyšuje zisky prostřednictvím nejmodernější technologie, pokročilých metod datové vědy (data science) a algoritmů strojového učení. Startup založený v roce 2018 zaznamenal mimořádný rozmach na začátku roku 2022, podstoupil integraci s platformou BetU, svá řešení poskytl společnosti Novusbet a vstoupil do partnerství s platformou SoftSwiss.

Woltair. Woltair založený v roce 2018 usiluje o zajištění nové generace energetického vybavení dostupného pro všechny. Jeho digitální platforma poskytuje zákazníkům bezproblémovou zkušenost při celém procesu tranzice na udržitelné zdroje energie – od výběru nejvhodnější varianty až k instalaci a obsluze. Startup rovněž nabízí bezplatné konzultační a navrhovatelské služby, provedení srovnání nejlepších tepelných čerpadel a fotovoltaických systémů na trhu a širokou škálu možností financování (granty a půjčky). Přechod na zelenou energetiku v domácnostech napříč Evropou zrychluje a Woltair nabízí technologické řešení, jež tento proces činí hladším. Již nyní se společnost chlubí tím, že ročně ušetří 6300 tun oxidu uhličitého.

Precismo. Startup Precismo založený v roce 2017 vyvíjí technologie a služby v oblasti fotorealistického 3D skenování. V současnosti jsou produkty Precismo k přesnému testování ze strany průmyslových podniků a za účelem originálního 3D obsahu v zábavní průmyslu, maloobchodu, médiích i v herním průmyslu. Systém Precismo umožňuje plně automatické naskenování jakéhokoli objektu a jeho okamžité využití ve virtuálním světě. V éře virtuální reality a narůstající digitalizace je toto lákavým řešením pro mnoho odvětví. Umožňuje například fotografům a inzerentům vytvářet obrazy exteriéru bez nutnosti opouštět studio, filmaři mohou využívat digitální modely za účelem tvorby vizuálních efektů, programátoři a grafičtí designéři mohou vyvíjet počítačové hry a profesionální aplikace. Další potenciální uživatelé 3D skenování zahrnují e-shopy, které chtějí umožnit svým zákazníkům prohlédnout si zboží detailněji, a to i na dálku.

Původní článek v angličtině na portálu EU-Startups.com si můžete přečíst zde.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop, EU-Startups.com, Pxhere.com

Sdílet tento příspěvek