Zelenskyj v parlamentech žádá podporu, především zbraně a protiruské sankce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluví dnes v on-line přenosu k členům italského parlamentu. V posledních týdnech Zelenskyj ve snaze posílit podporu ze zahraničí promluvil také k Evropskému parlamentu, americkému Kongresu či k německým, kanadským, britským a izraelským poslancům. V emotivních proslovech, jimiž si od mnohých zákonodárců vysloužil velký potlesk, vyzýval k další podpoře pro svou zemi a k přísnějším protiruským sankcím.

Výběr výroků z on-line projevů prezidenta Zelenského k parlamentům různých zemí:

Evropský parlament (1. března):

„Dokažte, že jste s námi. Dokažte, že nás nenecháte samotné. Dokažte, že jste skutečnými Evropany a život vyhraje nad smrtí. A světlo nad temnotou,“ vyzval EU v projevu, který provázel dlouhý potlesk bruselského plenárního sálu. V projevu k poslancům Evropského parlamentu také řekl, že Ukrajinci bojují za hodnoty společné s Evropou a za svou evropskou budoucnost. Evropské země nesmí váhat s pomocí v jejich boji, který pak může být vítězný. Podle Zelenského Ukrajina nasazuje životy svých nejlepších lidí, aby mohla být rovna se zeměmi Evropské unie.

Evropský parlament vyzval orgány EU, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. Zelenskyj 28. února podal žádost o přijetí své země do EU. Skupina lídrů zemí východního křídla EU, včetně těch českých, podpořila myšlenku na rychlé přijetí Ukrajiny, západoevropští politici jsou však zdrženlivější.

Britský parlament (8. března):

„Budeme bojovat až do konce, na moři, ve vzduchu, budeme pokračovat v boji za naši zemi, stůj co stůj,“ řekl prezident o válce s Ruskem. „Budeme bojovat v lesích, budeme bojovat na polích, na pobřeží, v ulicích. Budeme bojovat až do konce. Budeme bojovat za naši zemi za jakoukoli cenu. Nikdy se nevzdáme,“ pokračoval Zelenskyj, patrně v odkaze na slavný projev britského premiéra Winstona Churchilla na začátku války s nacistickým Německem. V bezprecedentním projevu k zaplněnému sálu dolní komory britského parlamentu volal po dalším zpřísňování protiruských sankcí a zopakoval žádost o pomoc se zabezpečením nebe nad Ukrajinou.

Britský premiér Boris Johnson jej ujistil, že Británie hodlá dál Kyjevu dodávat zbraně a vyvíjet tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kanadský parlament (15. března):

„Dovedete si představit, že ve čtyři hodiny ráno uslyšíte výbuchy bomb, silné exploze? Dokážete si představit, že vy, vaše děti, uslyšíte všechny tyto silné výbuchy? Bombardování letiště? Bombardování ottawského letiště? Desítky dalších měst vaší nádherné země – dokážete si to představit?“ řekl Zelenskyj ve videopřenosu v kanadském parlamentu. Kanadu požádal o vystupňování podpory a reálnou pomoc. S analogiemi pokračoval i v další části projevu, když připomněl obležený jihoukrajinský Mariupol, kde mají lidé nedostatek pitné vody, jídla a léků a ukrývají se v krytech.

Kanadský premiér Justin Trudeau na projev reagoval příslibem „neochvějné a pevné podpory“, včetně další vojenské, finanční a humanitární pomoci.

Kongres USA (16. března):

„Vyzývám vás, abyste udělali víc,“ prohlásil ukrajinský prezident, když prostřednictvím videohovoru promluvil ke členům amerického Kongresu. To, co nyní „každý den“ zažívají obyvatelé ukrajinských měst, přirovnal k útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor v roce 1941 a k teroristickým útokům z 11. září 2001. „Nové balíky sankcí jsou potřeba každý týden, dokud se ruská vojenská mašinérie nezastaví,“ pokračoval. Hovořil o potřebě vytvořit nad Ukrajinou bezletovou zónu, případně alespoň poslat jeho bránící se armádě sofistikované protiletecké systémy. Také vyzval k uvalení sankcí na všechny ruské politiky, kteří se od invaze na Ukrajinu nedistancovali. Na city kongresmanů a senátorů apeloval i odkazy na vize otců zakladatelů americké demokracie nebo bojovníka za občanská práva Martina Luthera Kinga: „Mám sen. Tato slova jsou známá vám všem. Já mohu říct, že mám potřebu. Potřebuji, abyste chránili naši oblohu. Potřebuji vaše rozhodnutí, potřebuji vaši pomoc. Znamená to pro mě to stejné, jako když vy slyšíte slova: ‚Mám sen'“.

Američtí zákonodárci na začátku i na konci jeho vystoupení tleskali vestoje. Zákonodárci z obou hlavních stran opakovaně tlačí na prezidenta Joea Bidena, aby přijímal silnější kroky na podporu Ukrajiny. Zelenskyj k některým členům Kongresu promluvil už zkraje měsíce, načež zákonodárný sbor schválil nový státní rozpočet zahrnující skoro 14 miliard dolarů vyčleněných na pomoc Ukrajině či sousedním státům EU. Senát kromě toho jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince.

Německý parlament (17. března)

„Ruská armáda nerozlišuje mezi civilisty a vojáky, střílí na všechny… Zatímco k vám mluvím, Rusko bombarduje naše města, nemocnice, školy, divadla,“ řekl Zelenskyj v projevu k německým poslancům. Poznamenal, že bomby dopadají i na památník v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili během dvou dnů skoro 34.000 Židů. Ukrajina podle něj netouží po ničem jiném, než aby žila v míru a aby se stala součástí EU, což ale ruský prezident Putin nehodlá podle Zelenského připustit. „Buduje v Evropě novou zeď mezi svobodou a nesvobodou,“ řekl Zelenskyj. „Tato zeď roste s každou svrženou bombou, s každým rozhodnutím, které není uděláno,“ řekl. Zeď roste podle něj také udržováním obchodních vztahů s Ruskem a nedůsledností a pomalostí odvetných opatření. A poté vyzval šéfa německé vlády: „Pane spolkový kancléři Scholzi, zničte tuto zeď.“ Parafrázoval slavný projev amerického prezidenta Ronalda Reagana. Ten roce 1987 vyzval nedaleko berlínské zdi Michaila Gorbačova, aby zbořil jeden ze symbolů studené války.

„Některé kroky byly učiněny příliš pozdě, sankce nejsou dostatečné, aby zastavily válku,“ řekl. „My jsme tvrdili, že i Nord Stream je způsob přípravy na válku. Od vás jsme ale dostávali odpověď, že je to čistě hospodářská věc,“ připomněl Zelenskyj. Poslancům Spolkového sněmu připomněl historickou odpovědnost Německa za to, že se nebude opakovat vyhlazování měst a národů, což podle něj nyní na Ukrajině ruská armáda dělá. Projev zakončil výzvou ke kancléři, aby zasáhnul.

Poslanci přivítali Zelenského dlouhým potleskem vstoje. Kancléř Olaf Scholz Kyjevu slíbil zbraně.

Izraelský parlament (20. března):

„Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší… a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů,“ řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome. „Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít,“ řekl Zelenskyj, který je židovského původu, ve videoprojevu ke Knesetu. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid Zelenskému za projev poděkoval, odsoudil útok na Ukrajinu a řekl, že Izrael bude Ukrajincům nadále pomáhat, jak nejvíc bude moci. Někteří izraelští zákonodárci však Zelenského za srovnání ruské invaze s holokaustem kritizovali. Premiér Naftali Bennett řekl, že nesouhlasí s přirovnáním ruské invaze na Ukrajinu k holokaustu, ale že také chápe, v jak těžké situaci Zelenskyj je.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek