Operační pokyny na podporu členských států při uplatňování směrnice o dočasné ochraně

Od začátku konfliktu uprchlo z Ukrajiny již více než 3 miliony lidí. Podle OSN tvoří polovinu děti.

Komise představila 18. března operační pokyny, které mají členské státy podpořit při uplatňování této směrnice. Komplexní pokyny napomohou tomu, aby ti, kdo přicházejí, požívali konzistentní a účinné úrovně práv a aby členské státy mohly plnit své nové povinnosti. 

Pokyny pro členské státy

Pokyny jsou zamýšleny jako živý dokument, který má odrážet reálnou situaci a náležitě zohledňovat vyvíjející se potřeby členských států. Mezi hlavní prvky patří:

  • Vyjasnění otázky, kdo má nárok na dočasnou ochranu, včetně například osob, které před 24. únorem požívaly mezinárodní ochrany nebo rovnocenné vnitrostátní ochrany na Ukrajině a které byly dne 24. února nebo později vysídleny z Ukrajiny, jakož i jejich rodinných příslušníků.
  • Definice „přiměřené ochrany“ podle vnitrostátního práva, což je možná alternativa k dočasné ochraně, jež mohou poskytovat členské státy a která nemusí být totožná, ale která musí respektovat Listinu základních práv Evropské unie a ducha směrnice o dočasné ochraně. Každému musí být zajištěna úcta k lidské důstojnosti, a tudíž i důstojná životní úroveň.
  • Specifikace důkazů potřebných k tomu, aby platil nárok na dočasnou ochranu nebo přiměřenou ochranu podle vnitrostátního práva.
  • Vybízení členských států ke zvážení možnosti rozšíření dočasné ochrany na osoby, které nemusí formálně spadat do oblasti působnosti rozhodnutí, ale potřebují ochranu, jako jsou osoby, které uprchly z Ukrajiny nedlouho před 24. únorem 2022.
  • Děti: pokyny obsahují zvláštní kapitolu věnovanou dětem. Dětem a dospívajícím bez doprovodu by měl být okamžitě jmenován zákonný opatrovník nebo vhodný zástupce. Komise rovněž koordinuje relokační úsilí v souvislosti s přesuny dětí a dospívajících bez doprovodu do jiných členských států. Všechny děti prchající před válkou, bez ohledu na jejich status, by měly mít plnou ochranu a rychlý přístup ke svým specifickým právům (vzdělávání, zdravotní péče, psychosociální pomoc).
  • Pokyny ke zvláštním právům podle směrnice o dočasné ochraně: povolení k pobytu by mělo sloužit jako doklad prokazující status určité osoby u jiných orgánů, jako jsou úřady práce a služby práce, školy, nemocnice. Pokud povolení k pobytu dosud nebylo vydáno, měly by členské státy usnadnit otevření bankovního účtu a přístup k příslušným službám na základě dokladu totožnosti nebo dokladu o vstupu do EU po 24. únoru 2022.
  • Pokyny k zajištění volného pohybu před vydáním povolení k pobytu i po něm: Státní příslušníci Ukrajiny, kteří jsou držiteli biometrických pasů, nebo státní příslušníci osvobození od povinnosti mít krátkodobé vízum pro vstup do Unie, mají právo volně se pohybovat v schengenském prostoru poté, co byli přijati na území na dobu 90 dnů během období 180 dnů.
  • Poskytování pomoci při repatriaci osobám, které nemají právo pobývat v EU, tj. například v případě potřeby poskytnutí konzulární pomoci pro repatriaci, kterou může podpořit agentura Frontex.

Sdílet tento příspěvek