Po deseti měsících se do Madridu vrátila marocká velvyslankyně

Po deseti měsících se do Madridu vrátila marocká velvyslankyně, kterou v květnu loňského roku povolala marocká vláda na konzultace do vlasti. Podle španělského tisku návrat diplomatky souvisí s pátečním prohlášením vlády premiéra Pedra Sáncheze o možné autonomii Západní Sahary pod marockou správou a znamená konec krize ve vztazích mezi oběma zeměmi. Tisk také informoval, že kvůli pátečnímu prohlášení povolalo o víkendu do vlasti svého velvyslance v Madridu Alžírsko, které dlouhodobě podporuje nezávislost Západní Sahary.

Maroko povolalo svou velvyslankyni na konzultace do vlasti loni v květnu poté, co se vztahy mezi Madridem a Rabatem prudce zhoršily. Španělská vláda umožnila na svém území hospitalizaci a léčbu Ibráhíma Ghálího, šéfa povstalecké Fronty Polisario, která usiluje o samostatnost Západní Sahary. Následně připlavalo podél pobřeží z Maroka do Ceuty, španělského autonomního města v severní Africe, na 10.000 běženců. Madrid tehdy tvrdil, že se tak stalo, protože marocká pohraniční stráž přestala kontrolovat příhraniční území. Rabat se podle Španělska rozhodl použít migranty jako nástroj nátlaku.

Podle deníku El País se marocká diplomatka vrátila do španělské metropole v neděli. Podle listu je návrat velvyslankyně tečkou za krizí ve španělsko-marockých vztazích.

Velvyslankyně odjela do Madridu pár dní poté, co marocký královský palác zveřejnil dopis španělského premiéra Sáncheze ohledně Západní Sahary. V dopise premiér uvedl, že „nejrealističtějším a nejvěrohodnějším základem pro řešení sporu“ je uznání rozsáhlé autonomie tohoto území v rámci marocké správy. Toto řešení prosazuje i Rabat, který ocenil španělské stanovisko.

Deník El Mundo uvedl, že kvůli novému španělskému postoji povolalo svého velvyslance do vlasti na konzultace Alžírsko. Alžír dlouhodobě podporuje samostatnost Západní Sahary a v sobotu odsoudil „prudkou otočku“ Španělska v této otázce. Podobně se vyjádřila i Fronta Polisario.

Západní Sahara bývala kolonií a posléze provincií Španělska, které se z území stáhlo na základě dohody z roku 1975 s Marokem a Mauritánií. Mauritánie se v roce 1979 nároků na území vzdala, a většinu oblasti tak ovládlo Maroko. V roce 1976 ale vyhlásilo hnutí Polisario Saharskou arabskou demokratickou republiku (SADR), která je od roku 1982 členem Africké unie (AU); OSN ani EU ji ale neuznávají. Exilové hlavní město SADR je v alžírském Tindúfu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek