Francouzské prezidentské volby 2022: přehled kandidátů

Pozornost od volby nového prezidenta Francie se přesunula k válečnému konfliktu na Ukrajině, brzy si ale budou muset francouzští občané vybrat, koho chtějí v čele státu. Do francouzských prezidentských voleb nezbývá už ani měsíc a potom, co už i jejich favorit oznámil svou kandidaturu, je načase si je představit.

Není to jen válka na evropském kontinentu, co ubírá prezidentským volbám od pozornosti. Je to také předpoklad, že Francie má jasného vítěze. Z předvolebních průzkumů dlouhodobě vyplývá, že současný prezident Emmanuel Macron s velkou pravděpodobností získá nejvíce hlasů. 

Emmanuel Macron

Podle deníku Politico má Macron šanci získat kolem 30 % hlasů. Získal by tak jejich většinu, na jednoznačnou výhru v prvním kole by to ale nestačilo. V druhém kole mu předpovídají výhru s 59 % v boji s Marine Le Penovou, s 63 %, kdyby se utkal s Valérie Pécresseovou, a 67 % proti Éricu Zemmourovi.

Macronova popularita prudce stoupla po jeho zapojení do role prostředníka ve válce Ruska proti Ukrajině. Přestože Macronovy pokusy zprostředkovat mír mezi státy zatím zůstal bez znatelného výsledku, jeho snahy vyvolaly ve francouzském lidu pozitivní reakce.

Prezident Macron oznámil svou kandidaturu v dopise. „Tváří v tvář výzvám našeho století, jsem kandidátem, který s vámi vytvoří jedinečnou francouzskou a evropskou odpověď. Jsem kandidát, který bude hájit naše hodnoty, které jsou ohroženy rozvraty světa,“ napsal. V textu se zmínil o výzvách, které musela Francie čelit od svého vstupu do úřadu. Věnoval se také konfliktu na Ukrajině.

Marine Le Penová

Druhé místo zatím obsazuje Marine Le Penová, se kterou se Macron setkal ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2017. Le Penová se drží za Macronem s 18 %, přičemž kdyby se s ním opět utkala ve druhém kole, podle odborníků by prohrála s 41 %.

Neteř Marine Le Penové Marion Maréchalová tento měsíc projevila podporu konkurenčnímu extremistickému kandidátovi Éricu Zemmourovi. Podle profesorky na univerzitě v Avignonu Christèle Lagier, která se věnuje krajní pravici, byl tento krok symbolicky důležitý, ale pravděpodobně nebude mít reálný dopad na výsledky voleb.

Jean-Luc Mélenchon

Na třetím místě je podle předvolebních průzkumů socialistický republikán Jean-Luc Mélenchon se 12 %. Kandiduje letos už potřetí a v obou minulých prezidentských volbách se umístil čtvrtý. Tyto volby vsadil na strategii detailního volebního programu založeného na výpočtech a makroekonomických modelech.

Takovouto kampaní chce dosáhnout především věrohodnosti a vyhnout se obvyklým obviněním z toho, že jeho sliby nejsou realistické, nebo že jsou příliš utopické. Mélenchon se tak odlišuje od ostatních kandidátů, jejichž kampaň nedosahuje takové hloubky a přesnosti.

Valérie Pécresseová

Čtvrtá místa zatím obsazují dva kandidáti s 11 %, Valérie Pécresseová a Éric Zemmour. Pécresseová je šéfkou pařížského regionu a sama se považuje za kombinaci Margaret Thatcherové a Angely Merkelové. V prvních měsících měla dobře našlápnuto k tomu stát se konzervativní alternativou k Macronovi, poslední dobou ale za kandidáty zaostává.

Pécresseová bývá viditelně neklidná při interakcích s veřejností, přičemž potřásání rukou s lidmi je základ francouzské politické kampaně. Dále také vzbudila tento měsíc kontroverzi, když se odvolávala na krajně pravicovou konspirační teorii, podle které jsou původní Evropané s křesťanským dědictvím záměrně nahrazováni muslimskými přistěhovalci.

Éric Zemmour

Novinář a moderátor Éric Zemmour je kontroverzním kandidátem, který je známý svými krajně pravicovými názory. Bere tak část hlasů Marine Le Penové. Ačkoliv sám má kořeny v Alžírsku, silně vystupuje proti přistěhovalectví a oslavuje „tradiční Francii“.

Kromě toho se staví proti islámu, homosexualitě, emancipaci žen a obdivuje dalšího kontroverzního politika Donalda Trumpa. Stejně jako on nemá před prezidentskou kampaní zkušenosti z politiky a nikdy nebyl v žádné volené funkci.

Na posledních třech místech žebříčku se umisťuje poslanec Evropského parlamentu Yannick Jadot s 5 %, levicový politik Fabien Roussel se 4 % a starostka Paříže Anne Hildagová.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek