Lídři V4 se s Johnsonem shodli na potřebě snížit energetickou závislost na Rusku

Premiéři zemí Visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se s předsedou britské vlády Borisem Johnsonem shodli na nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku a společném postupu proti ruské agresi na Ukrajině. Na twitteru to po včerejším jednání v Londýně uvedl předseda české vlády Petr Fiala. Novinářům odpoledne řekl, že se pohledy shodují i na potřebě uvažovat o dalších sankcích vůči Rusku. Johnson varoval před vznikem ruské sféry vlivu v Evropě.

O situaci na Ukrajině nejprve jednali samostatně premiéři zemí V4. Ruská válečná agrese v zemi se podle Fialy středoevropského společenství bezprostředně dotýká, napsal na twitteru. Po společném jednání s Johnsonem se shodli i na dalším posilování spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Ocenění postoje Velké Británie

Novinářům Fiala řekl, že z V4 minimálně Česko, Polsko a Slovensko požadují co nejtvrdší kroky vůči Rusku. Maďarsko je sice zdrženlivé k posílání zbraní či vojenské techniky na Ukrajinu, podle českého premiéra ale včera lídři států hledali spíše domluvu na společných pozicích. „Jednoznačně z toho vyplývá podpora Ukrajiny a Ukrajinců v jejich statečném boji,“ řekl. Fiala ocenil „velmi jasný, tvrdý a srozumitelný postoj Británie na straně Ukrajinců a proti ruské agresi“.

Snížit závislost na nerostných surovinách z Ruska podle Fialy nejde ze dne na den, zvláště u států, kde je vysoká. Co se týče plynu, patří mezi ně i ČR, uvedl. Je podle něj nutné hledat jak krátkodobé náhrady dodávek, tak strategické a dlouhodobé plány. „Musíme hledat nové zdroje, podporovat jiné technologie, abychom se dlouhodobě závislosti na ruských nerostných surovinách zbavili,“ dodal.

Británie včera oznámila, že postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022. Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy z Ruska. Doplnil, že USA chápou, že mnoho amerických spojenců nebude schopných udělat to samé.

Přátelská schůzka s britským premiérem

O případné podpoře Evropské unie státům, do kterých přichází velké množství uprchlíků, se bude podle Fialy hovořit už ve čtvrtek na jednání Evropské rady v Paříži. „Je část zemí Evropské unie, která si musí poradit s náporem, který roste v řádu hodin. Je potřeba, aby existovala evropská solidarita, aby nám jiné země dokázaly nějak pomoci,“ doplnil Fiala.

Odpoledne český premiér položil věnec u památníku bitvy o Británii a poté jednal s britským premiérem. Schůzku popsal jako velmi přátelskou. Hovořili o situaci na Ukrajině i dlouhodobé spolupráci ve vojenské a bezpečnostní oblasti nebo o českém předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině roku.

Johnson po setkání s premiéry zemí V4 varoval před novou sférou vlivu Ruska v Evropě. „Jsme svědky útoku na další svobodnou, demokratickou, nezávislou evropskou zemi s cílem vytvořit novou sféru ruského vlivu, novou Jaltu, novou zónu pod kontrolou Moskvy,“ citovalo Johnsona podle agentury DPA prohlášení vydané britským úřadem vlády. Jaltská konference z února 1945 předznamenala rozdělení světa po druhé světové válce na dva bloky jakož i počátek studené války.

Podle prohlášení je Británie také připravena zvýšit svou vojenskou podporu Polsku. Lídři se rovněž dohodli na prohloubení strategických vazeb mezi Británií a zeměmi visegrádské čtyřky.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek