Europarlament projedná válku na Ukrajině a bude hlasovat o zákazu zlatých víz

Evropský parlament se dnes bude zabývat ruskou invazí na Ukrajinu a bezpečnostní situací v Evropě, na rozpravě vystoupí i estonská premiérka Kaja Kallasová. Odpoledne budou europoslanci hlasovat o usnesení, které reaguje na zahraniční vměšování do demokratických procesů v zemích Evropské unie. Rovněž přijmou usnesení týkající se režimů občanství pro investory.

Parlament dopoledne projedná úlohu EU v měnícím se světě a bezpečnostní situaci v Evropě po ruské invazi na Ukrajinu. Europoslanci se v úterý shodli na potřebě zajistit přístup pro humanitární pomoc do bojových oblastí a zřízení koridorů pro evakuaci civilistů. V souvislostí s invazí ocenili pomoc, která proudí na Ukrajinu.

Poslanci budou v návaznosti na ruskou agresi odpoledne hlasovat o usnesení k zahraničnímu vměšování do EU, podle kterého umožňuje nedostatek opatření EU, sankcí a povědomí nepřátelským zahraničním aktérům zasahovat do demokratických procesů. Špičky EU i europoslanci v úterní rozpravě hovořili především o dezinformacích, které šíří Kreml. Shodli se, že je potřeba jim lépe předcházet, šířit osvětu a tvrdě proti nim zakročit.

Na odpoledním programu je také hlasování o usnesení k zákazu režimů občanství pro investory a držitele takzvaných zlatých pasů. Podle europoslanců jsou problematické z etického, právního i ekonomického hlediska, a představují bezpečnostní rizika. Očekává se, že poslanci požádají Evropskou komisi, aby vytvořila návrh přísné právní úpravy, která bude zahrnovat například zavedení poplatků z investic nebo kontroly spolehlivosti.

Europoslanci budou kromě toho hlasovat o rozhodnutí Soudního dvora EUve sporu o navázání čerpání prostředků z evropských fondů na dodržování zásad právního státu. Očekává se, že poslanci v usnesení zopakují, aby komise neprodleně aktivovala mechanismus podmíněnosti s cílem chránit rozpočet EU před zneužíváním ze strany vlád, které porušují hodnoty EU. Výsledky hlasování budou oznámeny ve čtvrtek.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek