Evropský parlament projedná válku na Ukrajině a zahraniční vměšování do zemí EU

Evropský parlament dnes věnuje svůj dopolední program debatě o zahraničním vměšování do demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací. Odpoledne se budou europoslanci zabývat důsledky ruské invaze na Ukrajinu a debatovat o tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem ukrajinských uprchlíků. Parlament bude kromě toho jednat o nárůstu cen energií a manipulacích na trhu s plynem.

Parlament dopoledne projedná doporučení Výboru pro otázky zahraničního vměšování, podle kterého umožňuje nedostatek opatření a povědomí v EU zahraničním aktérům zasahovat do evropských demokracií. Výbor navrhuje zavést sankční režim proti vměšování a dezinformacím a současně zavést informační kampaně na toto téma. Europoslanci budou hlasovat o návrhu usnesení ve středu.

Dnes odpoledne bude hlavním tématem rozprav válka na Ukrajině, kvůli které podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z této země od vpádu ruských vojsk uprchlo přes 1,7 milionu lidí. Poslanci budou se zástupci Evropské rady a Evropské komise debatovat o zhoršující se situaci Ukrajinců, kteří museli opustit svou zemi.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová v pondělí v souvislosti s invazí na Ukrajinu vyzvala ruské úřady, aby propustily všechny osoby, které zadržely za protesty proti válce. „Putin zjistí, že pravda se nadá tak snadno umlčet,“ prohlásila šéfka EP poté, co ocenila odvahu ruských demonstrantů. Poslanci také v pondělí večer debatovali o zákazu takzvaných zlatých víz pro investory, které často získávají právě Rusové.

Na dnešním programu bude i debata o strategiích boje proti prudkému nárůstu cen energií a manipulaci na trhu s plynem. Parlament si také připomene Mezinárodní den žen, při této příležitosti v poledne vystoupí ukrajinská spisovatelka Oksana Zabužková.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek