Michel: Zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpoutat světovou válku

Zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou by mohlo rozpoutat světovou válku, řekl včera předseda Evropské rady Charles Michel. Toto opatření opakovaně požaduje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mluvčí ruského ministerstva obrany varoval, že jakoukoliv zemi, která ukrajinským vzdušným silám poskytne svá letiště, může Moskva považovat za účastníka konfliktu.

Západní lídři zavedení bezletové zóny, která podle Zelenského může zabránit dalšímu zabíjení ukrajinského obyvatelstva, odmítají ze strachu z širšího konfliktu v Evropě. Zelenskyj proto žádal, aby mu západní země poskytly alespoň stíhačky.

Zapojení bojových letounů do operací nad Ukrajinou by za současných podmínek znamenalo, že se „NATO zapojilo do války, a tudíž riskujeme třetí světovou válkou,“ uvedl Michel v rozhovoru se stanicí France Inter. Zároveň odmítl, že by sankce zavedené aliancí a EU proti Rusku znamenaly vyhlášení války. Mají podle něj „vyvinout tlak a poškodit (ruský) režim,“ nikoliv tamní obyvatelstvo.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov na uvedl, že se ruským silám na Ukrajině podařilo zneškodnit téměř všechny ukrajinské bojeschopné letouny. Toto tvrzení nelze nezávisle ověřit.

„Zároveň zcela jistě víme, že ukrajinská letadla dříve letěla do Rumunska a dalších sousedních zemí,“ řekl Konašenkov. Pokud třetí země poskytnou svá letiště ukrajinských letounům, „jejich následné použití proti ruským ozbrojeným silám může být považováno za zapojení těchto zemí do ozbrojeného konfliktu,“ citovala mluvčího agentura TASS.

Sdílet tento příspěvek