Výzkumníci budou v Plzni jednat o skladování elektřiny v průtokových bateriích

Výzkumné centrum NTC Západočeské univerzity v Plzni sezvalo do Plzně špičky z oboru skladování elektřiny, což je klíčové téma při využívání obnovitelných zdrojů. NTC, které se mimo jiné zaměřuje na vývoj řešení pro ekologické zdroje energie, se podílí na čtyřletém evropském projektu HIGREEW zaměřeném na průtokové baterie a jejich možnosti. Jeho koordinátorem je španělské výzkumné centrum CIC energiGUNE a spolupracují na něm nizozemská společnost Uniresearch a český start-up Pinflow Energy. V Plzni se 2. a 3. března sejdou na prvním projektovém workshopu. První den je určený i pro širokou veřejnost, uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

„Kvůli dekarbonizaci naší společnosti a stále častějšímu využívání obnovitelných zdrojů energie získávají průtokové baterie stále více na významu. Výroba například solární nebo větrné energie má přerušovaný charakter. Právě díky redoxním průtokovým bateriím lze vyrobenou energii kdykoliv využívat,“ řekl Jiří Vrána z NTC a zakladatel Pinflow Energy Storage. Navíc jsou nehořlavé, nevýbušné a mají životnost přes 25 let.

„Projekt HIGREEW vyvíjí nízkonákladovou redoxní průtokovou baterii (RFB) s organickými elektrolyty na vodní bázi, která bude šetrná k životnímu prostředí, bude mít vysokou energetickou a výkonovou hustotu a zároveň bude mít maximální životnost a účinnost při minimálních nákladech,“ uvedla mluvčí. Začal v roce 2019, je v něm zapojeno deset organizací ze šesti zemí a financují ho evropské fondy Komise pro výzkum a inovace. Plzeňský workshop má podtitul Zásadní role energetického přechodu: redoxní průtokové baterie a jejich budoucnost.

„Účastníkům nabídneme vhled do problematiky redoxních průtokových baterií, skladování energie a jejich klíčové role v energetickém přechodu se zaměřením na organické elektrolyty,“ řekl šéf výzkumného týmu Inženýrství elektrochemických procesů Miloš Svoboda. Experti budou prezentovat technické aspekty RFB a srovnávat je s alternativami. Hlavními prezentujícími budou Peter Fischer z Fraunhoferova institutu pro chemické technologie, Anthony Price, generální tajemník asociace Flow Batteries Europe a Michael J. Aziz z divize Centra pro životní prostředí Harvardské univerzity. On-line pozvání přijala také Aleksandra Kronberga a Johan Blondelle z Evropské komise, dodal Vrána.

Nejvyužívanějšími bateriemi pro skladování energie ve světě jsou nadále lithium-iontové akumulátory. Redoxní baterie se od konvenčních typů liší tím, že reakce v nich probíhají jen na povrchu elektrody. Redoxní reakci tvoří současně probíhající oxidace a redukce.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek