Ruský vpád na Ukrajinu vyvolal v Česku vlnu solidarity i odsouzení Moskvy

Česká republika již Ukrajině poskytla vojenskou pomoc, na Ukrajinu poslala dělostřeleckou munici za asi 37 milionů korun, dále desítky tisíc ručních zbraní a miliony kusů munice pro ně za 188 milionů korun a blíže nespecifikovaný vojenský materiál v hodnotě 400 milionů korun. Návrhy daru munice nebo zbraní na Ukrajinu předložili i čeští zbrojaři. Šlo by o vojenský materiál, který by musel být darován přes ministerstvo obrany.

– Nadále také pokračuje nebývalá vlna solidarity napříč českou společností. Stát, kraje, města, spolky, školy, soukromé firmy i jednotlivci organizují finanční a materiální pomoc pro Ukrajince v jejich vlasti nebo nabízejí zázemí i zaměstnání těm, kteří se kvůli válce uchýlili do České republiky. Po celé zemi vznikají centra pro pomoc uprchlíkům. Vláda nyní počítá se zajištěním 5000 ukrajinských uprchlíků, což by podle ní přišlo asi na 1,5 miliardy korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhne při pátečním druhém čtení státního rozpočtu na letošní rok ve Sněmovně přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům. Pomoc mezi Českem a Ukrajinou pomáhají zajišťovat vlaky Českých drah i soukromých dopravců.

– V neděli se na Václavském náměstí sešlo na podporu Ukrajiny téměř 80.000 lidí.

Vládní opatření:

– Česká republika se jako člen Evropské unie připojila k dosud schváleným balíčkům protiruských sankcí a premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že za ČR prosazoval jejich maximální možnou míru. Premiér i prezident Miloš Zeman také podpořili snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle ukrajinských médií podepsal žádost o přijetí své země do EU v pondělí na základě nové speciální procedury.

– Premiér také hned v den útoku oznámil, že Česko odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně a pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula se vrátil se svým týmem do ČR a úspěšně byl evakuován také generální konzulát ve Lvově.

– Česko také zakázalo provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území a od půlnoci na neděli úplně uzavřelo vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím ČR přelétat. Přelety ruských letadel na summitu nakonec zakázala i Evropská unie jako celek.

– Česko také pozastavilo příjem vízových žádostí ruských občanů, povolalo na konzultace velvyslance v Rusku. Ministr vnitra Rakušan (STAN) chce za Česko mimo jiné navrhnout v Bruselu, aby bylo zastaveno vydávání víz ruským občanům do schengenského prostoru, tak jako to dřív udělala ČR. Příbuzní lidí z Ukrajiny, kteří už v Česku jsou, mohou podle Rakušana přijet bez překážek jen s cestovním pasem. Další procedury se pak budou řešit na českém území. Ukrajinci, kterým končí v ČR povolení k pobytu, budou moci podle ministra požádat o „speciální typ víz“ se zjednodušenou procedurou. Dosavadní víza se budou prodlužovat a pozastaví se vyhošťování. Pro lidi z Ukrajiny, kteří do Česka přijedou kvůli invazi, také nebudou platit zákazy a povinnosti, které jinak musí splnit turisté kvůli nemoci covid-19, rozhodl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Reakce politiků a veřejných činitelů:

– Ruskou agresi odsoudili i vládní i opoziční politici. „Našim přátelům musíme v těžkých časech pomáhat, a to za cenu vlastního nepohodlí a vlastních ztrát,“ uvedl premiér. Bývalý premiér a lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že ruská vojenská akce vůči Ukrajině není invazí, ale regulérním zahájením války.

– Prezident Miloš Zeman v den zahájení útoku v projevu řekl, že se Rusko dopouští zločinu proti míru, jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy. Podle prezidenta je načase sáhnout k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány. Dnes Zeman zkritizoval dosavadní sankce proti Rusku, černé listiny označil za legrační.

– Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve čtvrtek označil rozpoutání války na Ukrajině za tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo na místě postavit ruského prezidenta Vladimira Putina před mezinárodní tribunál. Zmínil také možnost vydat na Putina evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruska v mezinárodních institucích.

– Sněmovna odsoudila ruskou vojenskou akci vůči Ukrajině jako barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi, která ohrožuje základy bezpečnostní architektury v Evropě. V usnesení, pro něž hlasovalo na mimořádné schůzi všech 166 přítomných poslanců, podpořila územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích.

Sport

– Rusko nebude startovat na závěrečných turnajích seriálu Euro Hockey Tour (EHT) – Českých hrách. O tom, že nebude sborná pozvaná na České hry, rozhodlo v pondělí vedení Českého svazu ledního hokeje, které schválilo, že žádné reprezentační týmy nebudou hrát proti výběrům Ruska a Běloruska. Švédové poté informovali, že se se zástupci Česka a Finska domluvili, že Rusko na další dva turnaje EHT nepozvou.

– Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na mimořádném zasedání 27. února schválil, že česká reprezentace v březnu v play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v Kataru nenastoupí do případného utkání proti Rusku. Stejný krok již o den dříve oznámily Polsko a Švédsko, k bojkotu se připojila i Albánie.

Ekonomika

– Vazby na Rusko měly fatální dopady pro českou banku Sberbank CZ. Česká národní banka dnes oznámila, že zahájila kroky k odnětí bankovní licence této bance. Důvodem je zhoršení situace Sberbank CZ v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Centrální banka vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Sberbank CZ dočasně umožnila karetní transakce s denním limitem 1000 Kč na kartu, své pobočky ponechala zavřené a zastavila transakce internetového bankovnictví. Peníze na účtech této banky stále mají i některé obce, kraje a organizace.

– Invaze dopadá na výrobu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Kvůli kritickému nedostatku dodávek dílů z Ukrajiny musí od tohoto týdne omezit výrobu.

– Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Pivovar Budějovický Budvar pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky, určené pro ruský trh. Také Plzeňský Prazdroj nebude kvůli válce na Ukrajině přijímat žádné objednávky na své produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel. Stejné rozhodnutí platí také pro Bělorusko.

Sdílet tento příspěvek