Evropa byla v únoru již třetí měsíc největší destinací pro americký LNG

Evropa byla v únoru už třetí měsíc po sobě největším dovozcem zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Na jeho vývozu se podílela téměř třemi čtvrtinami. Vyplývá to z předběžných údajů společnosti Refinitiv o sledování plavidel, o kterých informovala agentura Reuters.

Evropa se stala hlavním příjemcem amerického LNG v souvislost s poklesem těžby zemního plynu v regionu, omezenými dodávkami přes plynovody a prudce rostoucí poptávkou po tomto palivu. Sankce vůči Rusku po jeho invazi na Ukrajinu podle analytiků povedou k dalšímu zvýšení poptávky po americkém LNG.

Asie měla na vývozu amerického LNG podíl asi 15 procent. Do Latinské Ameriky putovala zhruba tři procenta amerického LNG. U osmi plavidel, což je zhruba devět procent objemu vývozu, nebylo jasné místo určení.

Ceny LNG se teď výrazně zvyšují. V Evropě se tento týden obchodoval za více než 37 USD za milion britských termálních jednotek (mmBtu), zatímco v lednu to bylo 27,59 USD za mmBtu. Británie a Kanada tento týden uzavřely své přístavy pro ruská plavidla a další evropské země budou pravděpodobně tento krok následovat. Jakákoliv nová omezení v lodní dopravě podle analytiků zvýší ceny a udrží vysokou poptávku.

Celkový objem vývozu amerického LNG do všech destinací činil v únoru podle údajů společnosti Refinitiv 6,4 milionu tun ročně. Snížil se tak z lednových 7,3 milionu tun ročně. Podle analytika společnosti Kpler Reida I’Ansona ale Spojené státy v lednu dosáhly své vývozní kapacity. V březnu se podle vývoz bude pohybovat kolem 5,2 milionu tun ročně.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality