Evropští občané protestují proti ruské agresi na Ukrajině

Lidé celého světa protestují proti ruské agresi na Ukrajině. V Bruselu, Londýně, Paříži, Mnichově, Dublinu a dalších evropských městech se na demonstracích sešly desítky tisíc lidí, aby podpořili ukrajinskou obranu vůči ruským útokům. Také v České republice se na několika místech lidé sešli, aby dali najevo solidaritu s Ukrajinou. Češi také nadále posílají Ukrajině finanční i materiální pomoc.

„Česká vláda patří k těm, kteří dlouhodobě usilují o co nejpřísnější sankce vůči Rusku. Je důležité, aby svět jasně ukázal, že se nesmíří s okupací svobodné a nezávislé Ukrajiny. Je potřeba zastavit Putina a my víme, že Putin ničemu jinému než síle, rozhodnosti a odhodlanosti nerozumí,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) na pražském nedělním protestu pořádaném neziskovou organizací Milion chvilek.

Demonstrace na podporu Ukrajiny uspořádaná na Václavském náměstí Milionem chvilek pro demokracii, 27. února 2022, Praha (Fotobanka ČTK/Michaela Říhová)

Protestující si nosí s sebou transparenty s nápisy „stojíme s Ukrajinou“ nebo např. „stop válce“.

Protest v Bruselu proti ruské vojenské intervenci na Ukrajinu, 26. února, 2022 Brusel, Belgie (Fotobanka ČTK)

Pražského protestu se zúčastnilo minimálně 60 000 lidí, brněnského kolem pěti tisíc. Na demonstraci v Berlíně přišlo více než 100 000 lidí.

Protest proti ruské agresi v Berlíně, 27. února 2022, Berlín, Německo (Fotobanka ČTK)

Také v samotném Rusku lidí demonstrují proti ruské invazi na Ukrajinu. Tam se ale na rozdíl od zbytku světa demonstranti setkávají se zatýkáním policií. Prezident Putin uvedl jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti, načež ruští občané vyšli do ulic a skandovali „ne válce!“. Stovky demonstrantů již bylo zatčeno policií.

Zatýkání demonstrantů ruskou policií, 27. února 2022, Petrohrad, Rusko (Fotobanka ČTK)

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek