Ukrajina patří do Evropské unie, prohlásila šéfka Evropské komise von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v nedělním rozhovoru s Euronews uvedla, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala její součástí. O vstupu nových zemí však rozhodují členské státy, které nemusí s názory Komise souhlasit.

„Skutečně časem, patří k nám. Jsou jedněmi z nás a my je chceme mezi námi,“ řekla von der Leyenová. Její komentář přišel několik hodin poté, co se 27 zemí EU rozhodlo dodat Ukrajině zbraně, což se stalo poprvé v historii bloku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na twitteru napsal, že si s šéfkou EK telefonoval a probíral s ní mimo jiné i členství Ukrajiny v EU. „Také jsem si volal s von der Leyenovou. Hovořili jsme o konkrétních rozhodnutích týkajících se posílení obranyschopnosti Ukrajiny, makrofinanční pomoci a členství Ukrajiny v EU,“ uvedl Zelenskyj.

Rozhodnutí o vstupu nových států do EU však stále leží na členských zemích, které ne vždy souhlasí s názory EK a v minulosti blokovaly přístupové rozhovory s některými kandidáty kvůli bilaterálním konfliktům. Ukrajina navíc zatím není oficiálním kandidátem pro přístupové rozhovory s EU. Výroky von der Leyenové ale i tak pravděpodobně vyvolají hněv v Moskvě, uvedl server Politico.

Ukrajinský státník také informoval, že si volal s britským premiérem Borisem Johnsonem a polským prezidentem Andrzejem Dudou. Zelenskyj Johnsonovi sdělil, že příštích 24 hodin je pro Ukrajinu klíčových. Britský premiér na to podle mluvčího Downing Street odvětil, že Spojené království a jeho spojenci udělají vše pro to, aby zajistili, že se na Ukrajinu dostane obranná pomoc.

Sdílet tento příspěvek