Premiér Fiala podporuje snahu Ukrajiny o vstup do EU, jsme v nestandardní situaci, uvedl

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) podporuje snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Uvedl to na dotaz ČTK. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí. Řekl to v reakci na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který dnes uvedl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. Pátý den jeho země čelí vojenskému ataku ze strany Ruska. Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Ukrajina svým konáním jasně dokázala, že patří do Evropy, a je potřeba zohlednit její komplikovanou situaci.

„Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci,“ uvedl Fiala. „Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ dodal.

Ukrajina už roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země Evropské unie.

„Podporuji snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Svým konáním Ukrajina jasně dokázala, že patří do Evropy. Samozřejmě nechci znevažovat standardní procesy přijetí zemí do EU, ale Ukrajina se nyní nachází v komplikované situaci, kterou je potřeba zohlednit,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK šéf české diplomacie Lipavský.

„Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury,“ prohlásil dnes Zelenskyj. Ukrajina je podle něj vděčná partnerům za to, že solidárně stojí po jejím boku. „Ale naším cílem je být spolu se všemi Evropany a hlavně být rovnoprávní,“ řekl Zelenskyj. Zdůraznil, že je přesvědčen, že to Ukrajinci zasloužili a že vše je možné.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v nedělním rozhovoru s Euronews uvedla, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí. O vstupu nových zemí však rozhodují členské státy, které nemusí s názory EK souhlasit. „Skutečně časem, patří k nám. Jsou jedněmi z nás a my je chceme mezi námi,“ řekla von der Leyenová.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek