Hradecká univerzita hledá dobrovolníky z řad studentů, i pro výuku dětí uprchlíků

Univerzita Hradec Králové (UHK) začala aktivizovat dobrovolníky z řad studentů. Připravuje formulář, jehož prostřednictvím se budou registrovat, aby je pak mohla spojovat s organizacemi, které s uprchlíky pracují. ČTK to dnes řekl mluvčí UHK Jakub Novák. V posledních dnech také v Královéhradeckém kraji v souvislosti s válkou na Ukrajině přibývá uprchlíků.

„Cítíme velkou poptávku vzhledem k péči či výuce o děti uprchlíků, to je oblast, na kterou se chceme prioritně zaměřit. Od Charity víme, že už jsou tu i děti předškolního věku, to znamená je tu poptávka o péči ve smyslu práce v dětské skupině s dětmi předškolního věku,“ řekl dnes ČTK Novák.

Na UHK studuje 36 ukrajinských a 46 ruských studentů. „Aktuálně neevidujeme byť jedinou stížnost nikoho z ruských studentů vzhledem k případným útokům nebo komentářům na jejich osobu. Stejně tak nám nikdo z nich zatím nehlásil problémy vzhledem k jejich finanční situaci,“ odpověděl na dotaz ČTK Novák.

Součástí posledního balíku dalších opatření proti Rusku a na pomoc Ukrajině, který přijala EU, je také vyloučení významných ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT.

Univerzita Hradec Králové od minulého týdne nabízí také jednorázové stipendium pro ukrajinské studenty v nouzi ve výši 10.000 korun. Zároveň připravuje mimořádná dlouhodobá stipendia pro své studenty, bez ohledu na národnost, kteří jsou ohroženi válečným konfliktem na Ukrajině.

Boje s útočící ruskou armádou trvají na Ukrajině pátým dnem. Rusové postupují z různých směrů do nitra země. Obránci stále drží ukrajinskou metropoli Kyjev, kterou se ruské jednotky snaží obklíčit. Ruští vojáci se v noci na dnešek znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale selhaly, uvedla ukrajinská armáda.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek