Putin podle německé ministryně obrany bezdůvodně zahájil válku v Evropě

Ruský prezident Vladimir Putin útokem na Ukrajinu bezdůvodně zahájil válku uprostřed Evropy, Západ proto odpoví bezprecedentními sankcemi. Ve včerejším prohlášení to uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Moskvu vyzvala k dialogu, ke kterému není podle ní nikdy pozdě. Lambrechtová zároveň ujistila obzvláště východní členy NATO, že se na německou podporu mohou plně spolehnout. To zopakovala i odpoledne po jednání obranného výboru německého parlamentu.

„Prezident Putin bez jakéhokoli důvodu zahájil válku uprostřed Evropy. On jediný nese odpovědnost za strašné utrpení, které je s tím spojeno,“ uvedla Lambrechtová. Napadení Ukrajiny označila za drastické porušení mezinárodního práva, které nemá v mladé historii srovnání. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je podle ní od Putina pošlapáním mezinárodního řádu.

„Ukrajina je a zůstane suverénním a svobodným státem,“ řekla. „Vyzývám prezidenta Putina, stáhněte okamžitě své jednotky,“ uvedla s tím, že Rusko nepřijalo ruku k jednáním, kterou Západ Moskvě nabídl. „Ale na dialog není nikdy pozdě,“ poznamenala.

Lambrechtová varovala Moskvu, aby nepodceňovala jednotu Evropské unie a NATO. „To platí obzvláště o našich spojencích na východním křídle aliance, kteří se na naši plnou podporu mohou spolehnout,“ dodala.

Odpoledne se Lambrechtová zúčastnila jednání obranného výboru Spolkového sněmu, po kterém řekla, že kvůli Putinově útočné válce a jeho velmocenským fantaziím očekává posílení obrany východních členů NATO. „Všichni naši alianční spojenci a obzvláště ti na východním křídle si mohou být jistí, že se na nás mohou spolehnout. My jako Německo v této oblasti splníme všechny výzvy a každou žádost, která přijde,“ prohlásila ministryně. Dodala, že je důležité jednotu EU a NATO nejen ukázat, ale především uskutečnit.

Sdílet tento příspěvek