Fiala: Ruská invaze na Ukrajinu je neospravedlnitelný akt agrese

Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce Evropské unie a NATO, napsal na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Na dnešních 11:00 svolal mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu, večer se v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady. Ruský prezident Vladimir Putin ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Podle ukrajinské agentury Unian jsou však slyšet výbuchy v řadě ukrajinských měst včetně metropole Kyjeva.

Bezpečnostní rada státu jednala i ve středu, situací na Ukrajině se zabývala také vláda. Fiala poté uvedl, že Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek surovin z Ruska. Kabinet podle něj pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany. Své kroky koordinuje s partnery v EU a NATO, podporuje Ukrajinu a odmítá agresivní politiku Ruska.

Ruskou invazi na Ukrajinu od časného rána odsoudila řada světových i českých politiků. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) svolal na 07:30 krizový štáb ministerstva. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na twitteru napsala, že kvůli ruskému útoku na Ukrajinu zasedne štáb ministerstva obrany. Rusko podle ní porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek