Ukrajina žádá Západ o více zbraní, chce záruky budoucího členství v EU

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba včera vyzval západní spojence Ukrajiny, aby Kyjevu poskytli další zbraně. Od Evropské unie žádá záruky budoucího členství, informovala agentura AFP. Šéf ukrajinské diplomacie doufá, že tím Západ podpoří jeho vlast v konfrontaci s Ruskem. Při návštěvě Washingtonu se sešel i s americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Dnes ráno jsem poslal britské ministryni zahraničí dopis, ve kterém žádám dodatečné obranné zbraně pro Ukrajinu,“ řekl Kuleba na brífinku ve Washingtonu, kde měl kromě schůzky s Bidenem na programu také setkání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Šéf ukrajinské diplomacie upřesnil, že stejný požadavek hodlá vznést i vůči americké straně.

Zmobilizujeme celý svět

Zda se o dodávkách dalších zbraní mluvilo i při setkání s Bidenem, Bílý dům ihned nesdělil. Prohlášení prezidentského úřadu pouze uvádí, že Biden potvrdil připravenost USA reagovat rychle a rozhodně na jakýkoli nepříznivý vývoj. Prezident prý také Kulebu informoval o odpovědi USA na poslední kroky Moskvy.

„Zmobilizujeme celý svět, abychom získali vše, co potřebujeme k posílení naší obranné kapacity,“ řekl předtím před novináři ukrajinský ministr zahraničí. Zbraně a munici Ukrajině v posledních týdnech ve stínu stupňujícího se napětí u ukrajinsko-ruských hranic dodala řada západních zemí včetně Česka.

Slib členství v EU

„Vyzval jsem EU, aby odložila všechnu váhavost, veškerou neochotu a skepsi, které jsou v evropských metropolích, a slíbila Ukrajině do budoucna členství,“ řekl ministr. Přivítal zároveň „silné“ rozhodnutí Berlína pozastavit certifikaci plynovodu Nord Stream 2, od západních zemí ale očekává ještě závažnější sankce vůči Rusku.

Balík sankcí vůči ruským bankám a podnikatelům blízkým Kremlu včera oznámila Británie. Po Kulebově brífinku se na prvotní várce sankcí proti Rusku jednomyslně shodly státy EU, načež Biden ohlásil vlastní sadu opatření mířící mimo jiné na obchodování s ruskými dluhy.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost dvojice separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslal na jejich území ruské vojáky v rámci „mírové mise“. Západní představitelé Putinovo rozhodnutí ostře odsoudili.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek