Sankce EU proti Rusku by mohly být schváleny už dnes, řekl Borrell

Evropská unie pracuje na návrhu sankcí proti Rusku po uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny Moskvou. Prohlásil to dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož by zástupci zemí EU mohli o sankcích rozhodnout již dnes odpoledne. O možných postizích budou už dopoledne hovořit velvyslanci členských zemí, kteří však zatím podle diplomatického zdroje ČTK nemají na stole konkrétní návrh.

Lídři řady unijních států včetně Francie, Německa či pobaltských států v pondělí večer vyzvali k jasné odpovědi poté, co Rusko uznalo nezávislost dvou separatisty ovládaných oblastí na východě Ukrajiny, kam poté podle svědků citovaných světovými médii zamířily první ruské jednotky.

„Ráno jsme již začali připravovat text a odpoledne Rada EU (členské země) rozhodne o přijetí sankcí. Neznamená to, že dnes učiníme všechna rozhodnutí, ale bude to urgentní a okamžitá reakce,“ řekl novinářům Borrell.

Unie v koordinaci se Spojenými státy a Británií dlouhodobě chystá dosud největší balík sankcí, které mají tvrdě zasáhnout klíčová odvětví ruského hospodářství. Členské země však zatím nebyly jednotné v otázce, jaký ruský krok bude důvodem k jejich zavedení. EU musí o sankcích rozhodovat jednomyslně a Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán je vnímán jako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podle diplomatů dosud bez přímého pozemního útoku nehodlalo sankce podpořit.

Zdroj: ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek