EU podporuje diplomacii včetně schůzky Putina s Bidenem, řekl Borrell

Evropská unie podporuje diplomatické snahy o uklidnění napětí kolem Ukrajiny včetně možnosti uspořádání summitu mezi prezidenty Spojených států a Ruska. Před jednáním s ministry zahraničí členských zemí sedmadvacítky to dnes řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Pro případ, že by Rusko souseda napadlo, je však EU připravena okamžitě zavést tvrdé sankce, dodal.

Úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v noci na dnešek oznámil, že lídři USA a Ruska Joe Biden a Vadimir Putin v principu souhlasili se vzájemnou schůzkou, která by měla přispět k řešení současné napjaté situace. Pro Bílý dům je podmínkou, že do setkání Rusko na Ukrajinu nezaútočí.

„Podpoříme cokoli, co může učinit z diplomatických snah nejlepší a jediné řešení této krize,“ řekl Borrell novinářům. V současné situaci jsou podle něj akutně potřebné schůzky na jakékoli úrovni, od summitů po ministerská jednání.

Ministři zemí sedmadvacítky, která se jako celek žádných rozhovorů neúčastní, budou dnes probírat poslední vývoj situace. Řada unijních států dává najevo obavy, že Moskva se snaží současným růstem napětí a násilí na východě Ukrajiny vytvořit záminku k invazi. Ministři se na dálku spojí se svým ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou, jehož podle Borrella ujistí o jednotné podpoře Ukrajiny.

Borrell zdůraznil, že EU má pro případ selhání diplomacie připraveny sankce, které koordinovala s USA. O jejich konkrétní podobě či okolnostech, za kterých bude čas případné postihy zavést, však dnes ministři hovořit nebudou.

Zdroj: ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek