Macron: Nastal čas jaderné renesance

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil minulý týden výstavbu šesti nových jaderných reaktorů. Chce tak zvýšit dlouhodobou kapacitu země na výrobu energie a odpovědět tím na tlak raketově rostoucích cen energií. Macron chce využít jadernou energii ke snížení emisí uhlíku do roku 2050 a přispět k energetické nezávislosti země.

„Nastal čas jaderné renesance,“ řekl francouzský prezident ve svém proslovu minulý čtvrtek v Belfortu na východě Francie. Vláda by podle Macrona měla uvést do provozu šest reaktorů nové generace, přičemž první by měl být hotový v roce 2035. Poté bude mít Francie možnost postavit dalších osm. 

Jaderná energie na vrcholu francouzské politické agendy

Co se týče stávajících reaktorů, země nepředpokládá jejich uzavření. Výjimkou by byly pouze bezpečnostní důvody. Znamená to odklon od cíle stanoveného jeho předchůdcem Françoisem Hollandem, který chtěl snížit podíl jaderné energie v energetickém mixu země. 

Tento krok má přispět k posílení suverenity země a k zajištění kritické infrastruktury jak Francie, tak i Evropské unie. Macron vyčlenil na jadernou energii miliardu eur z veřejné podpory na výstavbu nových malých modulárních reaktorů a zařadil tak jadernou energii na vrchol francouzské politické agendy.

Před časem také Evropská komise zařadila jadernou energii do svého taxonomického kvalifikačního systému pro investory, to tím pádem umožní Francii financovat svůj projekt i z peněz Evropské unie.

Rychle rozšiřování českých kapacit

Česká republika se také zasadila o označení jaderné energie za zelený zdroj na půdě Evropské unie. Vláda Petra Fialy chce také co nejdříve rozšířit své kapacity jaderné energie. Dlouho diskutovanou výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany proto nechce odkládat.

„Je proto naprosto nutné dostat se rychle k vypsání tendru a začít dělat přípravné práce na to, abychom v roce 2029 mohli stavět, protože jinak to dopadne opravdu špatně,“ řekl na konci minulého roku premiér Fiala.

Fiala chce tímto zajistit strategickou soběstačnost a cenovou udržitelnost energií. O postoji k jaderné energii chce dále vyjednávat se sousedním Rakouskem, které se od toho českého dlouhodobě liší.

Autorka: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Zdroj: Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek