Fiala poprvé jednal s šéfkou EK, tématem byly i přípravy předsednictví ČR v Radě

Český premiér Petr Fiala se dnes při příležitosti summitu evropských a afrických zemí v Bruselu poprvé od nástupu do funkce setkal se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Při společném vystoupení před jednáním řekl, že přijel předsedkyni EK informovat o přípravách českého předsednictví v Radě EU. Podle něj je třeba mluvit také o českých prioritách, jako je energetická politika.

Možnost setkat se osobně ocenila před novináři i von der Leyenová, s níž Fiala krátce po začátku úřadování hovořil po telefonu. Schůzka dvou lídrů
nakonec trvala přibližně půl hodiny.

Český premiér vyjádřil přesvědčení, že dnešní setkání je začátkem produktivního partnerství. Kromě příprav předsednictví v radě, které přijde ve
druhé polovině roku, zmínil na brífinku také energetickou politiku a konkrétně otázku takzvané taxonomie, neboli vymezení zdrojů energie považovaných za vhodné pro ekologickou transformaci. Komise mezi tyto zdroje nedávno zařadila i jádro.

Fialu po jednání s von der Leyenovou čekalo setkání s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem, jehož země na rozdíl od ČR s označením jádra za čistý zdroj nesouhlasí. Odpoledne přijdou na řadu hromadné schůzky unijních lídrů, nejdříve neformální jednání Evropské rady o vývoji kolem rusko-ukrajinské hranice a následně společný summit s Africkou unií.

Zdroj: ČTK

 

 

 

 

 

Sdílet tento příspěvek