Na digitalizaci škol půjde 4,3 mld. Kč z Národního plánu obnovy

Na podporu digitalizace ve školách půjde 4,3 miliardy korun z evropských peněz Národního plánu obnovy (NPO). Peníze si rozdělí mateřské, základní a střední školy i konzervatoře zřizované kraji či obcemi. Použít je letos budou moct na nákup digitálních učebních pomůcek pro rozvoj informatického myšlení žáků a notebooky či tablety pro znevýhodněné žáky. Ministerstvo školství to v pondělí uvedlo v tiskové zprávě, kterou zveřejnilo na svém webu.

O dotace podle něj budou moct žádat i soukromé a církevní školy, o podmínkách pro jejich žádosti chce úřad informovat do konce března. Digitalizace školství je podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) nutná, aby se ČR připravila na proměny, které přinese 21. století. Peníze z EU mohou přispět k tomu, že se na to i menší školy ve všech regionech vybaví potřebnými pomůckami, řekl.

Podle náměstka pro sekci vzdělávání na ministerstvu Jana Mareše budou mít ředitelé škol ve výběru digitálních pomůcek velkou volnost. „Je na nich, jaké pomůcky podle zaměření školy nakoupí,“ uvedl. Některým školám se podle něj mohou hodit 3D tiskárny a brýle pro rozšířenou realitu do rozjetých programů, jiné se zaměří třeba na tablety nebo programovatelné výukové prvky.

„Naším cílem je pomoci školám nakoupit takové digitální učební pomůcky, které budou ve výuce využívat a které pomohou připravit žáky na jejich budoucí profesní či osobní život v budoucím digitálním světě,“ řekl.

Ministerstvo připravilo pro školy metodiku k digitalizaci


Národní pedagogický institut ČR nabídne školám k digitalizaci vedle své podpory na webu https://revize.edu.cz také síť IT odborníků či vzdělávací kurzy. Ministerstvo připravilo návod na internetových stránkách https://edu.cz/digitalizujeme. Metodika obsahuje katalog s nabídkou pomůcek a inspiraci, jak se dají následně využít ve výuce, řekl ředitel odboru vzdělávací politiky Jaromír Beran. Školy již podle úřadu dostaly do datových schránek i detailní informace o finanční podpoře.

K problematice digitalizace připravilo ministerstvo i další podklady. Na internetu naleznou školy například rubriku o správě ICT s příručkou pro ředitele a příklady škol, kde správa ICT dobře funguje. K dispozici mají rovněž nový Standard konektivity a bezpečnosti škol a edukační videa na téma bezpečné školní digitální infrastruktury.

Plán obnovy ve školství podpoří digitalizaci i snížení nerovností


Peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU bude ČR rozdělovat do roku 2026. Ve školství půjdou kromě digitalizace také na snížení nerovností ve vzdělávání. Za tímto účelem obdrží školy zhruba jednu miliardu korun na doučování žáků po výpadku prezenční výuky při epidemii covidu-19 a dvě miliardy korun na podporu sociálně znevýhodněných žáků.

Další tři miliardy korun mají dostat vysoké školy na zavádění nových forem učení. Za přibližně 7,2 miliardy korun by se měly dostavět vysokoškolské budovy se zvláštní infrastrukturou a pět miliard by mělo jít na excelentní výzkum a vývoj v prioritních oblastech veřejného zájmu ve zdravotnictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek